Virgin Galactic predstavio novi model letjelice za svemirske turiste

Zahvaljujući novom dizajnu, kompanija će moći puno lakše implementirati novitete i poboljšanja, proizvodnja će biti brža i jeftinija, kao i održavanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.03.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Virgin Galactic još je jedan korak bliže početku potpuno novog iskustva za sve željene putovanja i avanture - svemirskom turizmu. Kompanija je jučer predstavila letjelicu treće generacije nazvanu VSS Imagine čije će testiranje početi ove godine, a već rade na razvoju još jednog modela nazvanog VSS Inspire. U odnosu na drugu generaciju njihovih letjelica, VSS Imagine donosi još bolji i atraktivniji dizajn, bolju termalnu zaštitu te modularni pristup s kojim će postaviti osnovu za dizajn i proizvodnju budućih letjelica s kojima će krenuti u osvajanje svemira.

Slika nije dostupna Virgin Galactic predstavio koncept zrakoplova kojim bi od Londona do New Yorka putovali samo 90 minuta

Zahvaljujući novom dizajnu, kompanija će moći puno lakše implementirati novitete i poboljšanja, proizvodnja će biti brža i jeftinija, kao i održavanje. Također, s VSS-om Imagine i Inspire te kraćim vremenom održavanja, trebalo bi se smanjiti vrijeme između svemirskih letova, što je naročito bitno s obzirom na to da Virgin Galactic u budućnosti planira više od 400 letova godišnje. Izvršni direktor kompanije Michael Colglazier kaže da još nisu sigurni koliko će letjelica nove generacije izgraditi, no kako su planovi veliki i uključuju spomenutih više stotina letova, trebat će ih biti više.

Za sve one koji maštaju o letu u svemir u jednom od njihovih svemirskih brodova, Colglizer ima dobru vijest, a to je da će ponovno početi s prodajom karata za letove nakon uspješnih testiranja letova ovog ljeta.

Slika nije dostupna Spektakularni prizori: Zavirite u putničku kabinu Virginova turističkog svemirskog broda

Virgin Galactic do sada je predstavio dva modela svojih letjelica - model VSS Enterprise koji je uništen tijekom leta 2014. te VSS Unity koji je do sada odradio dva testna leta, dok je novi testni let zakazan za svibanj ove godine. U razgovoru s medijima iz Virgin Galactica kažu da će iskustvo i znanje koje su stekli dosadašnjim testiranjem i razvojem Unityja, primijeniti na VSS Imagine, kao i sve buduće modele koje budu razvijali.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti