Više od 50 posto web stranica prikuplja e-mail adrese posjetitelja

Ohrabruje što sve više tvrtki za čuvanje privatnih podataka svojih korisnika koristi enkripciju.

Martina Čizmić | 25.06.2017. / 07:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Razmišljate li o privatnosti svojih osobnih podataka kad posjećujete neku web stranicu i u sklopu nekog registracijskog procesa ili nagradne igre ostavljate svoje ime i e-mail adresu? Vjerojatno ne, a trebali biste.

Naime, istraživanje koje je provela američka tvrtka Clutch pokazalo je kako više od 50 posto web stranica na neki način prikuplja e-mail adrese svojih posjetitelja. Iako podaci koje posjetitelji ostavljaju mogu biti od velike koristi za web stranice, većina ih ne vodi previše računa o zaštiti tih podataka.

“Kad ne možete pristupiti nekom svom računu, bilo da se radi o Gmailu, bankovnom računu ili Facebooku, obično je glavni način resetiranja lozinke upravo putem e-mail adrese”, ističe Idan Udi Edry, direktor tvrtke specijalizirane za sigurnost i privatnost e-mail transakcija, Trustifi. "Kombinacija e-mail adrese i imena hakeru je dovoljna da preuzme vaš račun.”

Iako su alati koji bi povećali sigurnost dostupni, 63 posto web stranica ne koristi ih. Dijelom je krivnja i na korisnicima koji za dodatne korake u osiguravanju svojih e-mail adresa moraju dati cijeli niz osobnih informacija poput adrese, najdražeg broja ili imena prvog kućnog ljubimca.

Europska unija donijela je set pravila koja će odrediti način na koji će tvrtke pohranjivati i brinuti se o osobnim podacima koje prikupljaju. No, i Europljani koriste brojne servise i web stranice izvan Europe koje ne moraju poštivati ta pravila.

Kako će se te tvrtke odnositi prema privatnim podacima koje prikupljaju ponajprije ovisi o samoj tvrtki. Upravljaju li stranicom sami, sa svojih servera, manja je šansa za kompromitiranje podataka. Osim toga, trebali bi koristiti dodatne alate za osiguravanje podataka, bez obzira pohranjuju li podatke na web stranici ili offline.

Ohrabruje što sve više tvrtki za čuvanje privatnih podataka svojih korisnika koristi enkripciju, ali i dodatne slojeve zaštite koji bi hakerima trebali otežati pristup.

No, još uvijek postoji velik broj tvrtki koje se nemarno odnose prema privatnim podacima koje prikupljanju, a čime ugrožavaju sigurnost digitalnog identiteta svojih posjetitelja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti