Vozači jednu opciju u novim automobilima shvaćaju previše doslovno

Automobil koji sam vozi je veoma privlačan, no IIHS upozorava da vozači ipak moraju biti koncentrirani na vožnju.

Martina Čizmić | 11.10.2022. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proizvođači automobila uvelike razvijaju sustave pomoći vozaču, koji bi trebali vožnju učiniti lakšom i sigurnijom. No, vozači čiji su automobili već opremljeni takvim sustavima često tu pomoć ne shvaćaju kao asistenciju, već kao mogućnost automobila da bude autonoman u vožni. A to, pokazalo je novo istraživanje, može biti opasno.

Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), grupa koja potiče proizvođače automobila na izradu sigurnijih vozila, objavila je istraživanje među redovitim korisnicima automobila koji su opremljeni sustavima za pomoć vozaču (Super Cruise, Nissan/Infiniti (7201.T) ProPILOT Assist i Tesla Autopilot), a koje je pokazalo kako su upravo ti vozači skloniji obavljati aktivnosti koje nisu povezane s vožnjom, kao što je jelo ili slanje poruka prilikom korištenja sustava za pomoć vozaču. Kad takav sustav nije dostupan ili nije uključen, vozači ipak više pozornosti posvećuju samoj vožnji.

Slika nije dostupna Podignuta nova tužba protiv Tesle: Tuži ih se za "obmanjujuć i pogrešan" marketing tehnologije koja im je pomogla da postanu broj jedan u svijetu

Studija IIHS-a na 600 aktivnih korisnika otkrila je da je 53% vlasnika Super Cruisea, 42% Autopilota i 12% vlasnika ProPILOT Assista reklo da im je ugodno tretirati svoja vozila kao potpuno samovozeća, stoji u objavi rezultata.

Oko 40% korisnika Autopilota i Super Cruisea prijavilo je da su se sustavi u nekom trenutku isključili dok su vozili i nisu se ponovno aktivirali. To znači da su vozači zanemarili ili svjesno ignorirali upozorenja koja bi trebala provjeriti jesu li i dalje koncentrirani na vožnju, čak i kad je asistencija uključena. 

Glavna poruka ovdje je da rani korisnici ovih sustava još uvijek slabo razumiju ograničenja tehnologije, rekao je predsjednik IIHS-a David Harkey.

Zanimljivo, studija je objavljena u trenutku kad američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) pomno proučava sudare automobila kod kojih su bili uključeni autopiloti.

Slika nije dostupna Jesu li zaista sigurniji? Američki regulator objavio podatke o nesrećama automobila za koje neki kažu da su naša budućnost

Podsjetimo, u posljednjih pet godina NHTSA je otvorila 37 posebnih istraga koje uključuju 18 smrtnih slučajeva u nesrećama u kojima su sudjelovala Teslina vozila i gdje se sumnjalo da su se koristili sustavi poput autopilota.

Iz Tesle su u nekoliko navrata upozoravali vozače kako njihova opcija Autopilota ne čini vozilo potpuno autonomnim te da bi vozači trebali i dalje pratiti promet kako bi mogli preuzeti kontrolu ako se situacija na cesti promijeni. No, kako se moglo vidjeti na brojnim snimkama na društvenim mrežama, vozači često u potpunosti prepusti kontrolu automobilu. 

IIHS upozorava kako se reklame za General Motorsov Super Cruise fokusiraju na mogućnost vožnje automobila "bez korištenja ruku", dok Teslin Autopilot već samim imenom asocira na opcije koje se koriste u zrakoplovima (gdje sustav upravlja zrakoplovom u letu, bez kontrole pilota) te "implicira da je Teslin sustav sposobniji nego što stvarno jest". 

Tesla Model 3 umalo se zabija u vlak VIDEO "Palac dolje" za Teslinu potpuno autonomnu vožnju: Pogledajte kako se Tesla umalo zabila u vlak i pješake

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti