Vozilom upravljalo računalo: Uberov automobil završio na boku

Iz Ubera su najavili trenutni prekid testiranja autonomnih automobila u Arizoni nakon što je njihov automobil kojim je upravljalo računalo sudjelovao u prometnoj nesreći.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2017. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iza Ubera je teško razdoblje – nedavno je otkriveno kako su koristili alat nazvan GreyBall za prepoznavanje državnih službenika koji su pokušali uhvatiti vozače koji rade ilegalno, šef kompanije morao se ispričati nakon što je u javnost procurila snimka u kojoj viče na jednog vozača, a u velike probleme upali su u San Franciscu sa svojim autonomnim automobilima.

U tom su gradu započeli s testiranjem autonomnih vozila bez potrebnih dozvola i već prvog dana njihov je automobil prošao kroz crveno svjetlo, nakon čega je testiranje privremeno zabranjeno. Osim toga, Google ih je tužio zbog navodne krađe tehnologije i dizajna autonomnih vozila.

Ovog tjedna pojavili su se novi problemi za ovu kompaniju i njihove autonomne automobile – jedno vozilo kojim je upravljalo računalo u Arizoni sudjelovalo je u prometnoj nesreći te je Volvo XC90 opremljen tehnologijom za autonomnu vožnju završio na boku. Srećom, ozlijeđenih nije bilo, a iako je na prednjem sjedištu sjedio Uberov inženjer (u vozilu nije bilo drugih putnika) kao osiguranje u slučaju problema u vožnji, iz ove kompanije novinarima su rekli kako je u trenutku sudara automobilom upravljalo računalo.

Uberov automobil, odnosno računalo nisu krivi za ovu prometnu nesreću, već je krivac vozač drugog automobila koji se zabio u njih, no bez obzira na to iz ove su kompanije objavili kako će do kraja istrage prekinuti s testiranjem ovakvih vozila u Arizoni. Inače, Uber je počeo s testiranjima ovih vozila u Arizoni nakon zabrane njihovog testiranja u Kaliforniji. 

Ovo, naravno, nije prva prometna nesreća u kojoj je sudjelovalo vozilo s kojim je upravljalo računalo – Google godinama testira 'vozila bez vozača' te su u svim prometnim nesrećama osim jedne, krivci bili vozači drugih vozila. U nesreći za koju je kriv Googleov automobil, prilikom prelaska u drugu traku njihovo je vozilo udarilo autobus i, srećom, također nije bilo ozlijeđenih, a iz Googlea su tada objavili kako su odmah promijenili algoritam kako se slične stvari više ne bi ponavljale. Također, javnosti je jako dobro poznat i slučaj muškarca koji je poginuo kada je njegov Tesla Model S kojim je upravljao autopilot udario u kamion.

Izvor: NY Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti