Vrijednost tržišta mobilnih aplikacija premašit će 6 bilijuna dolara

Vrijednost tržišta aplikacija prošle je godine iznosila 1,3 milijarde dolara, a tijekom sljedećih godina višestruko će se povećati

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.06.2017. / 16:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vrijednost tržišta i ekonomije mobilnih aplikacija prošle je godine iznosila 1,3 milijarde dolara, a tijekom sljedećih godina višestruko će se povećati te će, prema predviđanjima kompanije App Annie, 2021. iznositi čak 6,3 bilijuna dolara.

Iz ove kompanije napominju kako ove brojke ne predstavljaju samo zaradu od prodaje aplikacija putem online trgovina poput App Storea i Googlea Play, već se odnose i na druge oblike monetizacije poput oglašavanja unutar aplikacija i mobilne trgovine, a što se tiče korisnika aplikacija, njihova broj skoro će se udvostručiti, s 3,4 milijarde na 6,3 milijarde koliko bi trebao iznositi za četiri godine.

Prema tim informacijama, prošle godine korisnici su prosječno trošili 379 dolara u aplikacija kroz sve oblike monetizacije, odnosno oko 80 centi po satu, dok bi se ta brojka u 2021. trebala popeti na više od tisuću dolara.

 

U ovoj kompaniji predviđaju kako će potrošnja u mobilnim trgovinama aplikacija dosegnuti 139 milijardi dolara za četiri godine, pri čemu će ovim tržištem i dalje dominirati Apple i njihov App Store u kojem će korisnici potrošiti više od 60 milijardi dolara. Što se oglašavanja unutar aplikacija tiče, u App Annieu očekuju da će se potrošnja povećati sa 72 milijarde dolara koliko je iznosila prošle godine na više od 200 milijardi dolara 2021. godine, dok će najveći izvor zarade ekonomije povezane s aplikacijama i mobilnim uređajima biti mobilna trgovina.

Istraživanje koje je ova kompanija nedavno provela pokazalo je i kako je tijekom svibnja ove godine više od 65 posto korisnika na svoje mobilne uređaje instaliralo najmanje jednu aplikaciju – što pokazuje da korisnici, suprotno nekim razmišljanjima i teorijama, nisu prestali s downloadom aplikacija na pametne telefone i tablete.

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti