Vukovarske gimnazijalke ugledale se na Teslu i osvojile zlatnu medalju na natjecanju mladih inovatora

Mlade vukovarske inovatorice osmislile su sustav daljinskog upravljanja automobilima igračkama, koji mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju.

Martina Čizmić | 09.06.2021. / 07:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da u svijetu inovatora ne vladaju samo muškarci, dokazale su dvije mlade inovatorice, koje su svojim projektom "Na Teslinoj viziji bežičnog - no wires no problem" osvojile zlatnu medalju na INOVA MLADI 2021.

Učenice 1. razreda Gimnazije Vukovar, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, natjecale su se u kategoriji Srednje škole i  kombinacijom izravnih i virtualnih susreta te brojnim aktivnostima, kroz igru, učenje i stvaranje, kreirale mali vozni park od tri vozila daljinski upravljana putem Bluetooth glasovnog i manualnog upravljanja te putem NRF24L01 komunikacijskog modula i joystick-a. Vozila su temeljena na Teslinoj razradi uređaja za bežični prijenos signala kojim su još prije 100 godina postavljeni temelji današnjih radio i mobilnih komunikacija.

Kako Ema i Lara aktivno sudjeluju u eTwinning projektu „Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama“ stvorile su vozila koja zahvaljujući tehnološkim rješenjima mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju.

Na području elektronike, bežično povezivanje i upravljanje, jedno je od vodećih ostvarenja tijekom zadnjih 25 godina, a postignuti rezultati nisu samo važni s znanstvene točke gledišta već i s aspekta utjecaja na cjelokupno društvo. U tehnološki visoko razvijenim zemljama već postoje odgovori na izazove u području pametne mobilnosti, a nove paradigme pružaju rješenja u vidu električnih, povezanih i autonomnih vozila.

Podsjetimo, INOVA MLADI, 21. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizator ovog prestižnog događanja je Savez inovatora Zagreba, a ovogodišnja svečanost dodjele nagrada organizirana je u Zagrebu u Narodnom sveučilištu Dubrava.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti