WHO upozorava: Pandemija nije ni blizu kraja!

Šef WHO-a upozorio je kako bi brzo širenje omikrona na globalnoj razini moglo rezultirati pojavom novih varijanti virusa.

Hina | 19.01.2022. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je svjetske čelnike da pandemija koronavirusa "nije ni blizu kraja", s obzirom na to da neke europske države u posljednja 24 sata izvješćuju o rekordnome broju novih slučajeva zaraze zbog varijante omikron.

Taj vrlo prenosivi soj koronavirusa nesmanjenom se brzinom širi svijetom, zbog čega neke vlade uvode nove mjere ograničenja, a istodobno se ubrzava uvođenje booster doza cjepiva.

Ova pandemija nije ni blizu kraja, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima u utorak iz sjedišta agencije u Ženevi. Istaknuo je da je omikron varijanta od prošlog tjedna prouzročila 18 milijuna novih slučajeva zaraze širom svijeta.

Slika nije dostupna Afrički znanstvenici upozoravaju: Izostanak simptoma kod brojnih zaraženih omikronom objašnjava njegovo širenje

I premda se ovaj soj smatra manje ozbiljnim od prethodnih, vjerovanje da se radi o blagoj bolesti je pogrešno, kazao je Ghebreyesus, istaknuvši da "omikron rezultira i hospitalizacijama i smrtnim ishodima" te da ljudi i zbog "manje teških oblika bolesti 'preplavljuju' zdravstvene ustanove".

Omikron ne smatram blagim sojem jer je trenutačno dominantan i dalje rasplamsava nove epidemije od Latinske Amerike do istočne Azije nakon što je prvi put otkriven u studenome u Južnoafričkoj Republici.

Upozorio je svjetske čelnike da će se s obzirom na iznimno brzo širenje omikrona na globalnoj razini, vjerojatno pojaviti i nove varijante virusa, zbog čega je i dalje ključno praćenje i procjena situacije.

Kazao je i da je "posebno zabrinut zbog stanja u zemljama s niskom stopom cijepljenih, jer su upravo necijepljeni izloženi većem riziku od razvoja teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda.

Slika nije dostupna Dansko istraživanje potvrdilo glavni razlog za brzo širenje omikron-varijante koronavirusa

U Europi je prošli tjedan evidentirano pet milijuna slučajeva zaraze omikronom, a WHO je predvidio da bi taj soj do ožujka mogao zaraziti polovicu svih Europljana te na taj način dovesti do granica izdržljivosti zdravstvene radnike i bolnice diljem kontinenta.

Samo Njemačka u utorak je evidentirala 112.323 slučaja zaraze koronavirusom i 239 smrtnih slučajeva, a omikronom je zaraženo više od 70 posto testiranih.

I direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan upozorio je da će povećana prenosivost omikrona vjerojatno rezultirati porastom broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, posebice u zemljama u kojima je cijepljen manji broj stanovnika.

Slika nije dostupna Studija otkrila "dobru stranu" omikrona: Rizik od hospitalizacije je višestruko niži u odnosu na deltu

Eksponencijalni porast broja slučajeva, bez obzira na težinu pojedinačnih varijanti, rezultira neizbježnim povećanjem broja hospitalizacija i smrtnih ishoda, rekao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti