Za rubriku vjerovali ili ne: Potporu za tvrtke zbog lockdowna potrošio na karticu Pokemona koju je platio 57 tisuća dolara

Priča za rubriku "vjerovali ili ne" završila je trogodišnjom zatvorskom kaznom za Amerikanca koji je pokušao prevariti sustav.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.03.2022. / 14:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se novi koronavirus raširio svijetom, brojne su države uvele lockdown - ljudi su pozvani da "ostanu doma", a tvrtke su privremeno stavile ključ u bravu. S obzirom na to da, jasno, kompanije i zaposlenici nisu bili krivi za nastalo stanje te su zbog odluke državne vlasti morali stati s radom, države su im odlučile dati potpore kako bi im pomogle da prežive razdoblje do normalizacije situacije.

Slika nije dostupna Policajci dobili otkaz jer su umjesto pljačkaša lovili - Pokemone

Naravno, uvijek postoje osobe koje žele prevariti sustav, pa tako nisu svi te potpore i pomoć iskoristili kako bi spasili svoje tvrtke i isplatili zaposlene. Do sada smo čitali različite informacije o pokušajima prijevara i iskorištavanja pomoći, no slučaj 31-godišnjeg Amerikanca Vinatha Oudomsinea zaista je jedinstven.

Naime, on se prijavio za Economic Injury Disaster Loan (koji je odobren u okviru plana pomoći američkog Kongresa tijekom pandemije) - rekao je da je vlasnik malog biznisa te da mu treba novac za plaće i najam. Pomoć mu je i dodijeljena, i to u visini od 85 tisuća dolara, no novac nije potrošio na ono za što je namijenjen. Način na koji je potrošio tu pomoć iznenadio je, a možemo reći i šokirao ljude u ministarstvu pravosuđa, koji su protiv njega podigli kaznenu prijavu.

Umjesto za spas biznisa i zaposlenika, Oudomsine je potrošio više od 57 tisuća dolara na - karticu Pokemona Charizarda. Riječ je o rijetkoj i, očito, vrlo vrijednoj kartici, no osim za one najveće zaljubljenike u Pokemone i kolekcionare kartica, dati toliki novac za jednu karticu čini se prilično suludo.

Pokemon Go (Foto: AFP) Prije 4 godine ova je besplatna igra osvojila svijet, a izdavačima i dalje zarađuje milijarde

Kada je otkriveno kako je potrošio novac, uslijedila je kaznena prijava i suđenje. Pored 85 tisuća dolara koje mora vratiti, kažnjen je i s dodatnih 10 tisuća dolara te mora vratiti karticu, a osuđen je i na tri godine zatvora.

Izvor: Polygon
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti