Za siguran boravak u prirodi i na planinama: Dostupne su digitalne karte HGSS-a

Dio HGSS-ove prevencije i edukacije ljubitelja prirode i planinarenja uključuje i izradu digitalnih karata s važnim topografskim obilježjima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2020. / 13:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pored spašavanja ljudi, ponekad i u nemogućim uvjetima, važan dio aktivnosti Hrvatske gorske službe spašavanja jest edukacija i prevencija preko internetskih kanala, kako na društvenim mrežama (na kojima su se pokazali kao vrsni i zabavni komunikatori), tako i putem svoje internetske stranice. Povodom 70. godišnjice od osnutka HGSS-a, ove godine služba je dobila i novu internetsku stranicu koja je sada modernija i preglednija, s pregršt korisnih informacija.

Ako planirate planinarske uspone na mjesta na kojima niste bili ili su komplicirana za osvajanje, obilaske špilja, penjanje na stijene ili slične aktivnosti, svakako je poželjno prije toga pregledati savjete HGSS-a za lakše i sigurnije snalaženje u prirodi, kao i brojne dostupne karte s najpoznatijim prirodnim predjelima RH i ucrtanim planinarskim stazama.

To se pogotovo odnosi na turiste koji, kako svjedočimo svakog ljeta, olako shvaćaju Biokovo i Velebit i nepripremljeni se zapute u avanturu koja može završiti tragično. Prilikom uspona na planine svakako je dobro i korisno imati pristup kartama na kojima su upisani najvažniji kartografski elementi. Jedan od velikih problema za mnoge planinare jest to što dostupan materijal koji je predstavljen kao planinarske karte, kao i brojne turističke karte ne udovoljavaju niti najosnovnijim kriterijima, upozoravaju iz HGSS-a.

Takav materijal korisnike nerijetko može uputiti na teško prohodne, čak i opasne staze, a kako se na takvim kartama ne može steći dojam o reljefu i udaljenostima, oni na planine idu potpuno nespremni, bez dovoljno vode i odgovarajuće opreme. Upravo zbog toga često možemo pročitati vijesti o "Česima u japankama" koji su iscrpljeni i bez vode zapeli na Biokovu.

Iz HGSS-a na Twitteru su objavili kako su, za lakše snalaženje i sigurnost u takvim i sličnim situacijama, korisnicima omogućili kupovinu digitalnih karata koje su izradili upravo članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Čak 52 karte dostupne su na internetskoj stranici Avenza maps ili istoimenoj aplikaciji za pametne telefone. Ako razmišljate o planinarskim aktivnostima na mjesta na kojima još niste bili ili ih ne poznajete dobro, svakako razmislite o digitalnim kartama HGSS-a koje će sigurno pomoći u brojnim aktivnostima u prirodi i na planinama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti