Zaboravite Bitcoin, jer dolaze IMFcoin, emCash i mnogi drugi

Iako su svi skeptični prema kriptovalutama kao što je Bitcoin, nemaju problema s izdavanjem vlastitih.

Martina Čizmić | 08.10.2017. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se u Hrvatskoj kriptovalute ne smatraju platnim sredstvom ni novcem, a prema svemu sudeći nećemo tako brzo vidjeti ni službeno izdavanje neke hrvatske kriptovalute, u svijetu se stvari rapidno mijenjaju.

Međunarodni monetarni fond ozbiljno razmišlja o izdavanju vlastite kriptovalute. Kada? Ako je vjerovati šefici MMF-a, negdje u budućnosti. Točnije, Christine Lagarde istaknula je kako u MMF-u razmišljaju o digitalizaciji virtualne valute koja se već dugo koristi u međunarodnom financijskom sustavu, a svoje uporište ima u drugim valutama (kao što je dolar, euro, jen). Takav digitalni SDR ili IMFcoin koristio bi se za novčane rezerve koje sad države diljem svijeta drže u drugim valutama.

Umjesto dirhama, biraj emCash

No, IMFcoin tek je ideja o kojoj će se još raspravljati. S druge strane, u Dubaiju su već odlučili izdati vlastitu kriptovalutu.

Grad je udružio snage s jednom od svojih podružnica Emcredit Limited i britanskom Object Tech Group kako bi stvorio emCash – kriptovalutu koja će se moći koristiti za plaćanje različitih državnih i nedržavnih usluga.

Kako ističu u priopćenju, emCash će se moći koristiti za plaćanje svega, od šalice kave do školarine i režija, a sve to zahvaljujući korištenju NFC opcije na pametnim telefonima.

Ali Ibrahim iz dubaijskog Ureda za ekonomiju istaknuo je kako će emCash dati financijski identitet za beskontaktne transakcije te tako Dubaiju osigurati poziciju konkurentne poslovne destinacije.

Digitalna valuta ima cijeli niz prednosti – brža obrada i prikaz, manja kompleksnost i troškovi, samo su neki od njih. Promijenit će način na koji ljudi žive i posluju u Dubaiju i označiti velikikorak za grad u uvođenju inovacija kojima bi se olakšalo poslovanje i povećala kvaliteta života, istaknuo je Ibrahim.

Korisnici će moći birati između dva načina plaćanja na platformi emPay – plaćanje postojećom valutom dirhamom ili emCashom. Plaćanje dirhamom prolazi klasičan put preko bankarskog sustava, dok se prilikom plaćanja emCashom transakcija provodi direktno između kupca i prodavatelja, bez dodatnih troškova.

U Dubaijiu su uvjereni kako će plaćanje novom kriptovalutom smanjiti opasnost od prijevara i inflacije, jer će emCash biti izdana u stvarnom vremenu i prema potražnji.

Zahvaljujući blockchain-tehnologiji, financijske će transakcije biti jeftinije, brže i sigurnije, što je, smatraju u Dubaiju, prvi korak ka zaista povezanom digitalnom gradu.

Zasad nije poznato kad će emCash krenuti u primjenu, ali se u Dubaiju nadaju da će to biti što prije.

Skepsa oko kriptovaluta i dalje je jaka

Iako je tijekom ove godine tržište kriptovaluta naraslo za nevjerojatnih 720 posto, a vrijednost Bitcoina za više od 450 posto, mnogi su još uvijek skeptični prema kriptovalutama.

Tako je nedavno direktor investicijske banke JPMorgan, Jamie Dimon, Bitcoin nazvao prevarom te dodao kako bi otpustio bilo kojeg bankara u njegovoj banci koji se odluči na trgovanje ovom kriptovalutom.

Da je bitcoin trenutni hit koji neće dugo trajati, smatra i Ray Dalio, osnivač najvećeg investicijskog fonda Bridgewater Associates. On smatra da je bitcoin balon koji će se brzo ispuhati jer se ne može lako koristiti na tržištu, kao što se može klasičan novac.

I šef Morgan Stanley, James Gorman, smatra kako je trgovina bitcoinom veoma rizična, ali za razliku od kolega, ne smatra da je i loša za financijski sustav. Iako sam nije trgovao bitcoinom, u njemu vidi potencijal za budućnost.

S druge strane, Larry Fink, šef jedne od najvećih investicijskih tvrtki na svijetu –BlackRocka, nema ništa protiv globalne digitalne valute, ali ne i kriptovalute. Smatra da upravo taj "kripto" dio ukazuje na to da se u trgovini bitcoinom pere novac od ilegalnih radnji. Po njemu bi uređena digitalna valuta bila puno prihvatljivija od "divljih" kriptovaluta.

Jedina veća investicijska banka koja trenutno razmišlja o ulasku na tržište kriptovaluta jest Goldman Sachs. Njezin direktor Lloyd Blankfein nije želio dati podršku bitcoinu ili drugim kriptovalutama, no iz Goldman Sachsa su poručili kako istražuju svijet kriptovaluta kako bi svojim klijentima, koji su se zainteresiraniji za trgovanje tim valutama, mogli ponuditi najbolju uslugu.

Uđe li ijedna od velikih banaka ili investicijskih kuća i službeno na tržište kriptovaluta, to bi moglo dovesti do prave eksplozije vrijednosti, ali i dati legitimitet kriptovalutama koji im, čini se, zasad nedostaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti