Zahvaljujući iPhoneu, Samsung bi sljedeće godine mogao zaraditi 22 milijarde dolara

Za ekrane iPhonea X i telefone koje će predstaviti sljedeće godine Apple trenutno ovisi o Samsungu koji bi sljedeće godine mogao okrenuti više od 20 milijardi dolara samo od ekrana za iPhone

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2017. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple i Samsung veliki su konkurenti na mobilnom tržištu te su te kompanije tijekom godina podizale tužbe jedna protiv druge zbog kršenja patenata. No bez obzira na tužbe i probleme, američka i južnokorejska kompanija također su i veliki partneri svjesni kako suradnjom mogu višestruko profitirati. U novom modelu Appleova pametnog telefona iPhone X vjerojatno najvažnija komponenta – veliki OLED ekran dolazi upravo s potpisom Samsunga, a prema informacijama koje su se internetom proširile ovog tjedna, Apple bi sljedeće godine mogao učetverostručiti broj narudžbi OLED ekrana.

Podsjetimo, glasine kažu kako će Apple u rujnu sljedeće godine predstaviti tri nova iPhonea, od čega će dva imati OLED ekran – nasljednik iPhonea X koji će imati 5,8 inčni ekran te iPhone X Plus koji bi mogao imati ekran dijagonale čak 6,4 inča (no kako će ekran biti od ruba do ruba i neće biti okvira, dimenzijama će biti sličan kao i sadašnji Plus modeli). Za ekrane oba ova modela bit će zadužen upravo Samsung – prema nekim ranijim predviđanjima Apple je za ovu godinu naručio oko 50 milijuna OLED ekrana od južnokorejske kompanije, dok bi se broj narudžbi sljedeće godine mogao kretati između 180 i čak 200 milijuna OLED ekrana.

Procjene govore kako bi Samsung, na krilima tih narudžbi, mogao zaraditi čak do 22 milijarde dolara više, a neke su prijašnje glasine čak govorile kako Samsung planira izgraditi još jednu tvornicu za proizvodnju ekrana kako bi zadovoljio velike Appleove potrebe. Što se budućnosti tiče, čini se kako Apple ipak ne želi biti ovisan samo o Samsungu te za modele iPhonea u 2019. ili 2020. planiraju koristiti i LG-jeve OLED ekrane. Navodno su dogovorili ulaganje teško nekoliko milijardi dolara u LG koji bi trebao otvoriti proizvodnu liniju OLED ekrana na kojoj bi se radili ekrani isključivo za Appleove telefone.

Izvor: MacRumors

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti