Zaštitite privatne podatke na putovanjima

Bez obzira jeste li na putovanju privatno ili poslovno, zaštita podataka trebala bi vam biti prioritet.

Martina Čizmić | 03.05.2017. / 20:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Putujete li često, zbog privatnih želja ili poslovnih obaveza, vjerojatno ste se ne jednom našli u situaciji u kojoj se spajate na besplatan Wi-Fi. Nije uopće važno radi li se o gradskoj mreži, onoj u zračnoj luci ili lokalnom kafiću. Samim spajanjem na takvu mrežu doveli ste svoje privatne podatke u opasnost.

Većina korisnika pametnih telefona gotovo nikad ne gasi Wi-Fi opciju u nadi da će tako brže i lakše pronaći besplatnu mrežu koja će im omogućiti da primaju e-mail poruke, surfaju internetom ili jednostavno provjeravaju društvene mreže.

No, spajanje na takve otvorene mreže može biti i veoma opasno. Kako biste izbjegli situaciju u kojoj vam netko krade privatne podatke koje imate pohranjene na svoje računalo ili pametni telefon, pripremili smo za vas nekoliko savjeta kako sigurno surfati na putovanju.

Enkripcija glavu čuva

Pokušajte koristiti samo sigurne (enkriptirane) veze kako biste sačuvali barem nešto privatnosti. Najjednostavniji način za to je umjesto “http” upisati “https”. Upravo ovo “s” na kraju označava sigurnost jer takve stranice imaju dodatnu razinu zaštite te čine vaše surfanje sigurnijim.

Oprezno s informacijama koje dajete kako biste imali pristup internetu. Naime, neke mreže od vas zahtijevaju samo da prihvatite Uvjete korištenja, dok će druge zatražiti i neke osobne podatke poput imena i prezimena te broja mobilnog telefona. Odlučite li se na upisivanje podataka, obratite pozornost na ono “s” u adresi stranice.

Uključite dvostupanjsku autentifikaciju za sve svoje račune. Od elektronske pošte, preko društvenih mreža pa do e-bankarstva, većina tvrtki koja barata osjetljivim podacima ponudit će vam mogućnost dvostupanjske autentifikacije. To u prijevodu znači da ćete uz lozinku morati na još neki način potvrditi da ste zaista vlasnik dotičnog računa. Najčešće se radi o upisivanju koda koji vam stiže na mobilni telefon ili koda koji će generirati za to namijenjena aplikacija.

Za surfanje osjetljivim stranicama i dodatnu razinu sigurnosti koristite privatno surfanje. Svi internetski preglednici nude mogućnost privatnog surfanja, a ta je mogućnost dobro došla kad koristite javno računalo. Dok ste u privatnom prozoru, većina preglednika neće pamtiti što radite, koje lozinke upisujete ili što pretražujete. Tako kad zatvorite svoj privatni prozor na računalu ne ostaje gotovo nikakav trag vaše aktivnosti.

Ugasite uređaj za dodatnu sigurnost

Čak i ako nemate lozinku ili PIN za zaključavanje uređaja, uključite ih. U slučaju krađe ili gubitka uređaja tako ćete moći zaštititi svoje privatne podatke, odnosno onemogućit ćete (ili barem otežati) osobi koja dobije vaš uređaj u ruke da vam ujedno i ukrade identitet.

Putujete li zrakoplovom, prije prolaska sigurnosne provjere ugasite svoje uređaje. Naime, osiguranje će vas možda zamoliti da ih uključite kako bi provjerili da zaista nosite prijenosni uređaj i u njemu nemate ništa skriveno. No, kad se uređaj uključi neće odmah biti vidljivi vaši dokumenti, već će vas uređaj tražiti da upišete PIN ili lozinku (ovisno o vašim postavkama).

Očistite svoj uređaj. Da, možete ga fizički očistiti od prašine i prljavštine, ali ga očistite i od nepotrebnih aplikacija i dokumenata. Ne samo da ćete tako osloboditi nešto prostora za pohranu, već ćete i umanjiti mogućnost da se neka aplikacija koju ne koristite počne automatski ažurirati i spajati na nezaštićenu internetsku mrežu.

I na kraju, uključite opcije za pronalaženje vašeg uređaja. Čak i ako ne koristite mogućnosti poput “Find my phone” ili enkripcije podataka na daljinu, kad putujete nije na odmet uključiti ih. Ako izgubite ili vam ukradu uređaj, možete otkriti lokaciju svog uređaja i tako pronaći kradljivca ili pak arhivirati podatke i izbrisati sve privatne podatke prije nego što padnu u ruke nepoželjnim osobama.

I da ne zaboravimo, sretan put! Pošaljite nam razglednicu!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti