Zbog "neobjašnjive bolesti" zaustavljeno testiranje još jednog cjepiva protiv novog koronavirusa

Nakon obolijevanja osobe koja sudjeluje u istraživanju cjepivo je trenutačno pauzirano te se provodi istraga koja bi trebala pokazati je li bolest povezana s cjepivom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2020. / 07:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zbog bolesti jednog kandidata tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva za novi koronavirus prošli su mjesec nakratko prekinuta testiranja koja provode Oxford i AstraZeneca, no ona su ubrzo nastavljena i postoji mogućnost da se to cjepivo na tržištu pojavi već do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Još jedna kompanija koja provodi klinička ispitivanja cjepiva sada je naišla na slične probleme te su iz Johnson & Johnsona objavili kako su privremeno pauzirali ispitivanja zbog "neobjašnjive bolesti" jednog od kandidata.

Slika nije dostupna Jedan dobrovoljac dobio je "ozbiljnu štetnu reakciju": AstraZeneca pauzirala testiranje cjepiva protiv koronavirusa

U takvim slučajevima testiranja se odmah prekidaju dok se ne utvrdi uzrok bolesti, a ako ona nije povezana s cjepivom, ispitivanja se, kako je to bio slučaj i s cjepivom AstraZenece, nastavljaju i dalje. Iz kompanije ne žele govoriti o kakvoj je bolesti riječ te prvo žele sve ispitati kako bi znali je li bolest zaista povezana s eksperimentalnim cjepivom, a osim iz Johnson & Johnsona, situaciju istražuje i neovisno povjerenstvo. 

Slika nije dostupna Prve doze cjepiva protiv korone mogle bi stići već u prosincu, Hrvatska je rezervirala 1,5 milijuna doza

U testiranjima Johnson & Johnsona sudjeluje oko 60 tisuća pacijenata te se i to cjepivo nalazi u trećoj i posljednjoj fazi ispitivanja, a ako bi sve prošlo u redu, očekuje da bi se finalizirano cjepivo na tržištu moglo pojaviti početkom sljedeće godine. Osim AstraZenece i Johnson & Johnsona, u posljednjoj fazi istraživanja u SAD-u nalaze se još cjepiva Pfizera i Moderne, a s razvojem su daleko dogurali i ruski i kineski znanstvenici.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti