Zbog cenzure na Facebooku: Rusi prijete osvetom američkim medijima

Nakon što je ruskoj državnoj TV mreži RT zabranjeno objavljivanje sadržaja na Facebooku, Rusi su zaprijetili osvetom američkim medijima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.01.2017. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se čini kako će se Trump puno bolje slagati s Putinom od Obame, odnosi SAD-a i Rusije sve su napetiji te dok neki sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako je već neko vrijeme u tijeku 'cyber hladni rat' u kojem Amerikanci gube, iz Rusije stižu prijetnje osvetom zbog Facebookove cenzure njihove državne TV mreže RT. Naime, Zuckerbergova kompanija na jedan je dan zabranila RT-u objavljivanje fotografija, videozapisa i prijenosa uživo na ovoj mreži, a iako su neki mediji ovaj potez povezali s inauguracijom Donalda Trumpa, do zabrane objava navodno je došlo zbog kršenja autorskih prava i emitiranja posljednje konferencije za novinare Baracka Obame. Iz RT-a kažu kako nije bilo nikakve povrede autorskih prava jer su objavili stream sa stranice Associated Pressa na koju su službeno pretplaćeni te su svu krivnju prebacili na ovu društvenu mrežu.

Blokada objave sadržaja trajala je oko dvadeset sati, nakon čega je RT-u omogućeno postavljanje sadržaja i prijenosi uživo – iz Facebooka još nema službenog objašnjenja i razloga blokade, dok iz Rusije prijete osvetom zbog ovog poteza Zuckerbergove kompanije. Dok su iz ministarstva vanjskih poslova komentirali kako je riječ o 'neprihvatljivoj situaciji i cenzuri', iz regulatorne agencije za nadzor medija i interneta Roskomnadzor zaprijetili su 'aktivnim odgovorom' američkim medijskim kompanijama u Rusiji. Napominju kako američki novinari i mediji u Rusiji imaju jednaka prava i mogućnosti kao i ostali mediji, no to bi se u budućnosti mogli promijeniti 'ako se nastavi pritisak na RT'. Inače, Roskomnadzor je nedavno zabranio LinkedIn u Rusiji zbog nepoštivanja zakona o pohrani podatka, nakon čega su mrežom počele kružiti glasine kako bi Rusi mogli zabraniti i druge društvene mreže pa čak i Facebook. No, ruski novinar Alexey Kovalev ne vjeruje kako je cilj Moskve blokirati, odnosno zabraniti Facebook jer bi to bio 'loš PR potez' koji si trenutno ne mogu priuštiti tako da bi Zuckerbergova mreža trebala nastaviti s poslovanjem u Rusiji kao i do sada.  

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti