Zbog hakera proglašeno izvanredno stanje u New Orleansu

Nakon što su otkrivene sumnjive aktivnosti koje su upućivale na kibernetički napad, ugašena je računalna mreža i serveri gradskih službi u New Orleansu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.12.2019. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom ove godine zabilježen je veliki broj hakerskih napada na američke gradove, a u nekim slučajevima kibernetički kriminalci uspjeli su ubaciti ransomware, zaključati računala koja koriste zaposlenici i zatražiti odštetu. Nekada čak nije bilo drugog izbora nego platiti traženu cifru napadačima jer zbog nedostupnosti mreže gradovi nisu mogli normalno funkcionirati.

Škola Početak školske godine u New Yorku odgođen zbog - hakera

Sličan napad zabilježen je prije nekoliko dana i u New Orleansu, na čijoj su mreži primijećene sumnjive aktivnosti koje su upućivale na potencijalni kibernetički napad. Gradske vlasti nisu htjele riskirati kako se sva računala ne bi zarazila ransomwareom, odnosno kako bi sadržaj na njima postao nedostupan do plaćanja otkupnine pa su svim zaposlenicima poručili da ugase računala i prekinu vezu s Wi-Fijem, a iz predostrožnosti su ugasili i sve gradske servere.

Zbog nastale situacije, hakerske prijetnje i gašenja gradske mreže, gradonačelnica LaToya Cantrell proglasila je izvanredno stanje u New Orleansu. Iako su ugrožene brojne gradske funkcije te su otkazani svi ranije najavljeni događaji, s normalnim radom nastavili su vatrogasci i policija (čija je mreža odvojena od gradske mreže), tako da u slučaju problema i hitnih situacija građani mogu nazvati 911.

U istragu o napadu uključio se i FBI, a Cantrell kaže kako zbog brze reakcije gradskih službi i gašenja mreže nema indikacija o značajnijim gubicima podataka zbog tog kibernetičkog napada.

Ransomware (Foto: Getty Images) Ovo su najtraženiji alati u hakerskom podzemlju

Čini se kako se, za razliku od nekih drugih gradova u SAD-u, New Orleans uspio izvući s minimalnom štetom, uz prekid u uobičajenom radu gradskih službi. Ovaj slučaj još jednom pokazuje koliko su osjetljive računalne mreže i koliko problema (koje direktno mogu osjetiti i stanovnici gradova i saveznih država) mogu izazvati hakeri napadima na mreže lokalne uprave.

Ransomware je posljednjih godina sve popularniji, a upravo su lokalne vlasti i državne agencije posebno ranjive na takve napade jer često nemaju dovoljno resursa da bi se pravovremeno pripremili i zaštitili računalne sustave od opasnih prijetnji iz kibernetičkog prostora.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti