Zbog problema u opskrbi strujom Iran se odlučio na zanimljiv potez - zabranit će rudarenje bitcoina

U Iranu je za rudarenje kriptovaluta potrebno imati posebnu licencu, no većina korisnika ipak rudari ilegalno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.05.2021. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je vrijednost kriptovaluta posljednjih nekoliko mjeseci rasla, što je ponovno privuklo veliki interes malih i velikih investitora, najava kineske vlade da neće dopustiti financijskim institucijama sudjelovanje u transakcijama povezanim s kriptovalutama, kao i Muskova objava da se Teslu više neće moći kupiti bitcoinom, bacila je kriptoburze u crveno, a ulagače u očaj. U kratko vrijeme izbrisane su milijarde dolara, a nove loše vijesti za sve koji su novac odlučili investirati u kriptovalute stižu iz Irana.

Slika nije dostupna Ljudi su slijepo slijedili Muska i izgubili veliki novac: Investitori u kriptovalute imaju poruku za šefa Tesle

Naime, iranski predsjednik Hassan Rouhani jučer je najavio da će njegova zemlja zabraniti rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta do 22. rujna. Za razliku od Muska, koji je od bitcoina (tj. kupovine Tesle bitcoinima) odustao zbog negativnog utjecaja rudarenja na okoliš, razlozi za ovakav potez iz Irana potpuno su drukčiji. Naime, posljednjih mjeseci zabilježene su nestašice struje u brojnim gradovima u Iranu, uključujući i Teheran, a jedan od razloga za to je i rudarenje kriptovaluta, proces pri kojem se troše velike količine struje.

Rudarenje, naravno, nije jedini uzrok nestancima struje u Iranu. Kako navode na BBC-u, problem je i u nestašici prirodnog plina te dugotrajnim sušama koje su utjecale na rad hidroelektrana. Dok na prirodne nepogode poput suše ne mogu utjecati, iranska vlada problem s nestašicama struje pokušat će smanjiti zabranom rudarenja za koju je u Iranu - potrebna licenca.

Slika nije dostupna Prije 11 godina platio je dvije pizze 10 tisuća bitcoina, danas bi za taj iznos mogao kupiti jahtu, privatni avion i još bi mu ostalo

Naime, od 2019. za rudarenje bitcoina potrebno je imati posebne licence na temelju kojih im se obračunava struja po povećanim tarifama te moraju prodavati svoje bitcoine iranskoj centralnoj banci. Takva licencirana postrojenja za rudarenja kriptovaluta dobrovoljno su već prestala s radom, kako bi odteretili električnu mrežu, no problem je što je čak oko 85 posto rudara u Iranu nema licencu. Inače, u Iranu se obavlja oko 4,5 posto globalnog rudarenja bitcoina te je ta zemlja među top 10 država na svijetu u kojima se rudari bitcoin, dok je na dominantnom prvom mjestu Kina.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti