Želite li pomoći pronaći lijek za koronavirus? Zaigrajte videoigru Foldit

Dovoljno je preuzeti igru, odigrati nekoliko uvodnih slagalica kako biste shvatili kako cijela stvar funkcionira i početi igrati.

Martina Čizmić | 05.03.2020. / 08:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok cijeli svijet s pozornošću prati razvoj epidemije koronavirusa, znanstvenici se žure razviti cjepivo i lijekove kojima bi se epidemija suzbila. No jeste li znali da i vi, kod kuće, možete dati svoj obol istraživanju i pri tome se zabaviti?

Sveučilište Washington osmislilo je i napravilo svojevrsnu videoigru Fold, koja simulira razvoj i ponašanje proteina u virusu. Dovoljno je preuzeti igru, odigrati nekoliko uvodnih slagalica kako biste shvatili kako cijela stvar funkcionira i početi igrati. 

Naime, Foldit je videoigra koju su razvili znanstvenici kako bi im ljudi, odnosno igrači iz cijelog svijeta pomogli proučiti način na koji se specifični protein slaže u pravi oblik, a kako bi razumjeli razloge za nastanak bolesti i razvili nove lijekove. Problem je kad se pojavi novi lanac aminokiselina koji bi se, u teoriji, mogao slagati na milijune različitih načina. Kako bi otkrili koji je pravi način i mogli predvidjeti pravi oblik pojedinog proteina, znanstvenici troše mnogo vremena na milijarde izračuna, čak i za najmanje proteine.

Upravo tu dolazi Foldit, koji na zabavan način "tjera" igrače da rješavaju kompleksne probleme koji stvaraju poteškoće i superračunalima. Zabavno i šareno grafičko sučelje, vesela glazba, alati koji "tresu" i "zamrzavaju", u kombinaciji s nagradama, natjecanjima i izazovima koji će privući i zadržati, igrače čine Foldit zabavnim načinom za sudjelovanje u znanosti čak i ako nemate potrebno znanje iz biokemije. 

Foldit je prvu verziju dobio 2008. godine, a s godinama je dorađivan i razvijan, ovisno o proteinima koji su otkrivani. Neki od proteina koji su razvijeni u igri zaista su i testirani u laboratoriju, a znanstvenici su oduševljeni načinom na koji "kolektivna inteligencija" funkcionira.

To je potpuno novi način korištenja kolektivne inteligencije, za razliku od individualne inteligencije, a mi ju želimo proučiti. Otvaramo oči ljudima u pogledu ljudske inteligencije, ali i mogućnosti koje nastaju kad veliki broj ljudi radi zajedno kako bi riješili veoma težak problem, istaknuo je Zoran Popović, stručnjak za računalnu grafiku i animaciju te suradnik College of Engineering na Sveučilištu Washington.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti