Želite novi iPhone? Pripremite 1000 dolara

Analitičari su izračunali troškove novih komponenata i tehnologije koje će Apple koristiti u nadolazećem iPhoneu te bi cijena ovog telefona trebala iznositi oko 1000 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2017. / 08:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mjesecima već čitamo informacije o novim modelima iPhonea te ljubitelji ove kompanije s velikim nestrpljenjem iščekuju predstavljanje "najboljeg iPhonea do sada " koji će imati OLED ekran, mogućnost bežičnog punjenja i brojne druge napredne opcije. No, te napredne opcije i noviteti u iPhoneu 8 (o imenu ovog telefona još se nagađa – neki misle da će se prodavati kao iPhone 8, dok drugi govore o iPhoneu Pro) imat će svoju cijenu, a ta cijena bit će velika. Od Applea smo i do sada navikli na velike cijene, pogotovo kada je riječ o prodaji telefona bez potpisivanja ugovora, no izvještaji analitičara iz Goldman Sachsa, Nikkeija, KGI Securitiesa i drugih govore kako bi početna cijena iPhonea 8/Pro mogla biti oko tisuću dolara, odnosno ovaj bi telefon i uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora za veliki broj korisnika mogao biti preskup.

Nova vrsta ekrana, prilagodba tehnologije tim ekranima i korištenje nekih novih tehnologija poput bežičnog punjenja (novih tehnologija za Apple jer se bežično punjenje na nekim telefonima koristi već godinama) utjecat će na povećanje cijene proizvodnje, a na Forbesu kažu kako će Cookova kompanija zadržati velike prodajne marže te će povećanje cijene komponenata i proizvodnje prebaciti na same korisnike kroz veću cijenu telefona.

Prva stvar koja će poskupiti izradu ovog telefona jest OLED ekran, čija je cijena za 35 dolara skuplja u odnosu na ekrane koje je Apple do sada koristio – također, implementacija 3D Touch tehnologije u ove ekrane dodatno će povećati cijenu izrade telefona (prije je bila između 7 do 9 dolara, a na OLED ekranima ona će iznositi 18 do 22 dolara). Glasine kažu kako će Apple u kamerama ovog telefona koristiti 3D tehnologiju, što je trošak od dodatnih 20 dolara, dok će cijena memorije biti 16 do 29 dolara veća u odnosu na trenutne modele.

Samo ove komponente povećat će cijenu za oko sto dolara, no to bi mogao biti samo vrh sante leda jer od ovog telefona očekujemo i mogućnosti poput bežičnog punjena i tehnologije brzog punjenja baterije, što će dodatno povećati troškove proizvodnje, komentirali su u Forbesu te podsjećaju kako cijena iPhonea 7 Plus s 256GB memorije u SAD-u bez potpisivanja ugovora već sada iznosi 969 dolara.

Sve su ove informacije, kao i postojanje samog iPhonea 8/Pro, nepotvrđene od strane Tima Cooka i ekipe iz Applea te ih nećemo niti saznati do konferencije u rujnu na kojoj će ova kompanija predstaviti iPhone 7S, 7S Plus i "najjači iPhone ikada". Kako je cijena iPhonea 7S Plus s 256GB memorije u Hrvatskoj veća od devet tisuća kuna, nije teško pretpostaviti kako će se, bez potpisivanja ugovora s operaterima, za ovaj smartphone na našem tržištu trebati platiti više od 10 tisuća kuna.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti