Znanstvenici koji su razvili mRNA cjepivo protiv COVID-19 najavljuju još jednu znanstvenu revoluciju

Iako je mRNA tehnologija razvijana godinama, tek je u cjepivu protiv COVID-19 zaista pokazala svoje mogućnosti. No znanstvenici ističu kako je to tek početak njezine primjene.

Martina Čizmić | 23.03.2021. / 13:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Razvoj cjepiva protiv COVID-19 oborio je sve rekorde u brzini. U manje od godinu dana od proglašenja pandemije koronavirusa svijet je dobio ne jedno nego nekoliko cjepiva protiv COVID-19 koja su dooljno učinkovita da spriječe razvoj najtežih oblika bolesti i smrt.

Među najučinkovitijima (i najsigurnijima) pokazala su se novorazvijena mRNA cjepiva. Ova cjepiva s glasničkom RNK u ljudsko tijelo unose informacije o virusu i uče imunosni sustav kako se obraniti ako dođe u dodir s tim virusom.

Iako su na početku izazvala strah i nedoumice među ljudima, dosad su se pokazala i više nego dorasla globalnoj borbi.

Slika nije dostupna Što je mRNA i zašto čini cjepiva protiv COVID-19 tako posebnima?

Slika nije dostupna Za okončanje pandemije spremni smo i riskirati: Mogu li mRNK cjepiva biti dugoročno opasna?

Iza takvog jednog cjepiva stoji i njemačka kompanija BioNTech, na čijem je čelu bračni par Ugur Sahin i Ozlem Tureci. Njihova je kompanija godinama razvijala tehnologiju mRNA te ju je prilagodila za cjepivo protiv COVID-19. No pravi cilj razvoja te tehnologije nije bila borba protiv pandemije koronavirusa, već jedne druge pandemije koja muči cijeli svijet - raka.

U razgovoru za AP Tureci je otkrila kako njihova tvrtka razvija nekoliko različitih cjepiva protiv raka temeljenih na mRNA tehnologiji.

Veoma je teško predvidjeti kad bi takva terapija mogla postati dostupna, no očekujemo da bismo u sljedećih nekoliko godina mogli imati cjepivo protiv raka koje bismo mogli ponuditi ljudima, rekla je Tureci.

Prije no što takvo cjepivo ugleda svjetlo dana i počne se koristiti u svijetu, mora proći stroge provjere i klinička testiranja, a to je trenutačno na čekanju zbog pandemije koronavirusa.

Naime, kako bi isporučio ugovorene količine cjepiva, BioNTech je morao sve svoje resurse usmjeriti u proizvodnju, a tu su im pomogli i partneri kao što je Pfizer i kineski Fosun Pharma. No uvjereni su da će zajednički trud znanstvenika i farmaceutskih tvrtki diljem svijeta rezultirati brzim obuzdavanjem i okončanjem pandemije. Tek tada moći će se ponovno posvetiti istraživanju i razvoju novih cjepiva, pa tako i onoga protiv raka. 

Izvor: AP news

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti