Znanstvenici razvili umjetno oko koje se ponaša i izgleda poput pravog

Umjetno oko izgleda poput pravog, a u budućnosti bi ga svojim sposobnostima moglo i nadmašiti.

Martina Čizmić | 21.05.2020. / 14:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetne oči obično su napravljene od stakla i veoma je lako otkriti da nisu prave. No to bi se uskoro moglo promijeniti.

Tim znanstvenika iz Hong Konga uspio je nakon godina istraživanja napraviti umjetno, odnosno bioničko oko koje u potpunosti imitira pravo ljudsko oko. Naime, njihovo umjetno oko u sebi sadrži senzor koji reagira na svjetlost, a na stražnjem dijelu ima fotoosjetljive ćelije koje proizvode električne impulse i šalju ih u mozak. Čak je ispunjeno ionskom tekućinom kako bi u potpunosti kopiralo pravo oko.

Umjetno oko tako može gotovo u potpunosti zamijeniti pravo oko, a u nekim aspektima čak ga i nadmašiti. Znanstvenici ističu da mu je reakcija na svjetlost jednaka kao kod pravog oka, ali ima više senzora koji detektiraju svjetlost. Čak bi moglo imati i sposobnosti koje nadilaze normalan ljudski vid te tako omogućiti nositelju da vidi dalje, bolje, pa čak i u drugačijem spektru no što je to inače moguće.

No još ćemo morati pričekati da ovo umjetno oko vidimo u redovnoj primjeni. Znanstvenici ističu kako trenutačni prototip ima nešto manje vidno polje od zdravog ljudskog oka, ali i da rade na tome da se to promijeni. Najveći je problem ipak trošak i dugotrajnost proizvodnje, ali i mogućnost da neki od materijala s vremenom oksidira ili se počne raspadati.

Znanstvenici iz Hong Konga testirali su njegovu učinkovitost te dokazali kako oko samo može prepoznati pojedina slova i signale poslati prema mozgu. To je prvi korak prema pretvaranju ovog umjetnog oka u medicinsku napravu koju bi se moglo ugraditi slijepim osobama i tako im vratiti vid. Međutim, do tog trenutka umjetno oko treba proći još mnogo testiranja i kliničkih istraživanja.

Izvor: Science News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti