Znanstvenici testiraju lijek za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka kod covida-19

Britanski znanstvenici testiraju eksperimentalni lijek koji bi trebao spriječiti nastanak potencijalno smrtonosnih krvnih ugrušaka koji nastaju kao posljedica zaraze koronavirusom, a istraživanje financira Britanska zaklada za srce (British Heart Foundation).

Hina | 16.06.2020. / 09:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci će pokušati istražiti teoriju po kojoj nastanak ugrušaka uzrokuje hormonalna neravnoteža izazvana koronavirusom, piše BBC.

Riječ je o jednome od nekoliko lijekova koji se trenutačno testiraju s ciljem sprečavanja razvoja najtežih posljedica bolesti. Poznato je da se kod čak trećine pacijenata koji se hospitaliziraju zbog koronavirusa razviju potencijalno opasni krvni ugrušci.

Lijek TRV027, djeluje na način da utječe na uspostavljanje ravnoteže hormona koji reguliraju krvni tlak, ali i metabolizam vode i soli.

Znanstvenici s londonskoga Imperial Collegea vjeruju da, kad virus prodre u organizam koristi Antiotensin-konvertirajući enzim 2 (ACE 2) kao svojevrstan trik za ulazak u stanice.

No na taj se način onesposobljuje enzim, koji ima značajnu ulogu u održavanju ravnoteže ključnih hormona i u regulaciji krvnog tlaka, zbog čega krv postaje 'ljepljiva' te se počinju stvarati ugrušci.

Vjeruje se da lijek TRV027, čiji je tvorac 2012. osvojio Nobelovu nagradu, može imati značajnu ulogu u uspotavljanju ravnoteže hormona.

Mnogi načini liječenja koji se primjenjuju u liječenju covida-19 fokusiraju se na upalnu reakciju organizma, no hormonalna je neravnoteža vrlo izražen problem, a njegovo bi rješenje moglo odgovoriti na pitanje zbog čega neki pacijenti infekciju podnose puno teže od drugih, smatra dr. David Owen, jedan od voditelja istraživanja.

Zgrušavanje krvi može objasniti zbog čega covid-19 posebno pogađa osobe koje već boluju od kardiovaskularnih bolesti, premda je riječ o bolesti dišnog sustava, kažu iz Britanske zaklade za srce.

Covid-19 je složena bolest koja utječe na brojne sustave u organizmu pa bi se ovaj način liječenja mogao koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima, smatra jedna od autorica studije, dr. Kat Pollock.

Od idućeg će mjeseca oko 60 pacijenata dobivati novi eksperimentalni lijek ili placebo. Lijek se pokazao sigurnim u pacijenata s akutnom srčanom insuficijencijom, premda nije bio učinkovit u liječenju te bolesti.

TRV027 je samo jedan u nizu lijekova koji se testiraju da bi se smanjili najteži oblici bolesti i da bi se organizmu pomoglo da se izbori s covidom-19.

Trenutačno se ispituje ili testira najmanje 10 različitih antivirusnih lijekova, uključujući i one za liječenje HIV-a, da bi se ustanovilo mogu li pomoći u liječenju covida-19.

Zasad se nijedan nije pokazao učinkovitim, premda se znanstvenici nadaju da bi ih nekoliko moglo biti efikasno kada je posrijedi skraćenje trajanja bolesti u pacijenata. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti