Znanstvenici upozoravaju: I kad dobijemo učinkovito cjepivo, tek će svaka deseta osoba biti cijepljena protiv koronavirusa

Diljem svijeta razvijaju se deseci cjepiva protiv koronavirusa, no još uvijek se čeka ono "zlatno cjepivo" koje bi bilo i sigurno i učinkovito i pružalo dugotrajnu zaštitu.

Martina Čizmić | 20.09.2020. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Diljem svijeta tisuće znanstvenika rade na cjepivima protiv koronavirusa. I dok su Kina i Rusija objavile da su njihovi znanstvenici napravili učinkovita cjepiva, svjetska zajednica još je veoma oprezna.

No, čak i kad se na tržištu pojave učinkovita i, što je možda još bitnije, sigurna cjepiva, to ne znači da će pandemija koronavirusa odjednom nestati.

Slika nije dostupna Bogate nacije ugrabile većinu doza potencijalnih cjepiva protiv COVID-19

Slika nije dostupna Više od 170 država pridružilo se WHO-ovoj inicijativi za cjepivo

Stručnjaci koji su gostovali na Sky Newsu upozoravaju kako će u prvih godinu dana od početka masovnog cjepljenja, tek svaki deseti stanovnik dobiti priliku za cjepljenje i imunitet od COVID-19 bolesti.

Naime, analize su pokazale da globalni proizvođači cjepiva godišnje mogu proizvesti tek dvije milijarde doza. Problem je što neka od cjepiva protiv koronavirusa koja su trenutno u kliničkoj fazi testiranja, zahtjevaju dvije ili više doza kako bi bila učinkovita. To dodatno smanjuje broj ljudi koji bi mogli dobiti cjepivo tijekom prve godine.

Moramo biti jasni da neće svi imati pristup cjepivu. Nemamo dovoljne kapacitete da ih proizvedemo, upozorila je dr. Clio Contoravide sa Imperial College u Londonu.

Podaci pokazuju da, čak i ako se proizvodni kapaciteti udvostruče u sljedećih 12 mjeseci (kako je planirano), do kraja 2022. tek bi pola svjetske populacije moglo biti cijepljeno. Naravno, pod uvjetom da do kraja 2020. znanstvenici naprave cjepivo koje će se pokazati učinkovitim i sigurnim te pružati, ako ne trajnu onda barem dulju zaštitu od koronavirusa.

Stoga stručnjaci upozoravaju kako bi ograničenja u putovanjima, nošenje zaštitnih maski i socijalno distanciranje moglo potrajati još nekoliko godina.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti