Znanstvenici upozoravaju na sve manji broj morskih pasa: Njihov nestanak mogao bi imati stravične posljedice

Otprije je poznato da su koralji zdraviji ondje gdje postoji veći broj morskih pasa, a njihov sve manji broj ugrožava cijeli niz ekosustava.

Hina | 24.07.2020. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Morski psi sve su rjeđi u blizini 20 posto svjetskih koraljnih grebena, pokazala je velika studija. Znanstvenici upozoravaju na to da bi smanjenje broja morskih pasa, uglavnom prouzročeno prekomjernim ribolovom, moglo rezultirati strašnim posljedicama kada su posrijedi koralji koji se bore za opstanak uslijed klimatskih promjena.

Ovi morski grabežljivci igraju ključnu ulogu u morskim ekosustavima, osobito kad je riječ o opstanku koraljnih grebena, jer eliminiraju druge grabežljivce koji se hrane manjim ribama značajnim za to da se koralji održe zdravima.

Uvjeti za njihov opstanak i preživljavanje najpovoljniji su u područjima gdje je njihov ribolov pod kontrolom ili u zaštićenim morskim područjima..

Otprije je poznato da su koralji zdraviji ondje gdje postoji veći broj morskih pasa. Oni drže pod kontrolom grabežljivce srednje veličine koji su njihov plijen i koji su im suparnici, što omogućuje razvoj populacije manjih grebenskih riba, čuvara koralja. U zaštićenim morskim područjima sa zdravom populacijom morskih pasa koralji se oporavljaju brže i otporniji su na bolesti.

Koraljni grebeni dom su četvrtine sveukupnog morskog života, no zbog kombinacije globalnog zatopljenja, prekomjernog izlova i onečišćenja ubrzano se mijenjaju, zbog čega su morski psi nužni kako pomoć u njihovoj izdržljivosti i opstanku.

Dr. Mike Heithaus sa Sveučilišta Florida smatra da bi, u vrijeme kada se koralji bore za opstanak usred klimatskih promjena, smanjenje broja morskih pasa moglo imati strašne dugoročne posljedice za čitave sustave koraljnih grebena.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature, dio je studije pod nazivom Global FinPrint koja ukazuje na golemo smanjenje broja morskih pasa u većem dijelu oceana koji se nalaze u tropskom pojasu.

Sve je manje vrsta poput sivoga grebenskog morskog psa, crnovrhog grebenskog morskog psa i karipskoga grebenskog morskog psa u njihovu prirodnom staništu blizu koraljnih grebena.

Da bi proveli studiju, znanstvenici su na 371 koraljnom grebenu u 58 zemalja svijeta, točnije na području od središnjeg dijela Pacifika do Bahama postavili brojne podvodne kamere

S prednje strane kamere pričvrstili su mamac namijenjen privlačenju svih morskih pasa koji su se zatekli u blizini

Ni na jednome od 69 koraljnih grebena u šest država kamere nisu evidentirale nijednu vrstu morskog psa, a riječ je o Dominikanskoj Republici, Francuskim Antilima, Keniji, Vijetnamu, Nizozemskim Antilim i Kataru.

Unatoč tomu istraživači kažu da ne treba gubiti nadu jer se regulacijom načina izlova morskih pasa populacija tih velikih grabežljivaca ima priliku brojčano oporaviti.

Od zabrane korištenja određenih vrsta ribarske opreme, kao i ograničenja kvote za izlov morskih pasa do potpune zabrane ribarenja i trgovine na nacionalnoj razini - sada imamo jasnu sliku o tomu što se može poduzeti da bi se ograničio lov na grebenske morske pse u oceanskim vodama tropskog pojasa, kazao je dr. Aaron MacNeil s kanadskog Sveučilišta Dalhousie.

Zbog prekomjernog ribolova mnoge bi vrste morskih pasa mogle doći do ruba izumiranja. Love ih zbog njihova mesa i peraja, a neki od njih slučajno završe zarobljeni u ribarskim mrežama i ostaloj opremi.

Procjene ukazuju na to da ljudi godišnje ubiju oko 100 milijuna morskih pasa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti