Znanstvenici zabrinuti: Oceani su sve topliji, kao da u njima eksplodira 5 atomskih bombi svake sekunde

Utjecaj je vidljiv svugdje oko nas - led se topi brže, razine mora rastu, a morske životinje ugibaju jer se ne mogu dovoljno brzo prilagoditi.

Martina Čizmić | 16.01.2020. / 08:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je detaljno analizirao mjerenja temperature oceana u posljednjih 70 godina, međunarodni tim znanstvenika izdao je zabrinjavajuće upozorenje.

Svjetski se oceani zagrijavaju zabrinjavajućom brzinom. Samo u 2019. godini prosječna temperatura svjetskih oceana bila je viša za 0,075 Celzijevih stupnjeva. Iako se možda ne čini da je to mnogo, kad se u obzir uzme velika količina vode o kojoj se radi, nevjerojatna je količina energije potrebna da se to dogodi. Znanstvenici procjenjuju da se radi o 228 trilijarda džula.

Gotovo je nemoguće zamisliti kolika je to zapravo količina energije, pa su znanstvenici koji su radili na studiji objavljenoj u Advances in Atmospheric Sciences to pokušali približiti ljudima. Usporedili su 228 trilijardi džula s energijom koju je emitirala atomska bomba bačena na japansku Hirošimu 1945. godine.

Količina toplinske energije koju smo unijeli u svjetske oceane u proteklih 25 godine jednaka je kao da je eksplodiralo 3,6 milijardi atomskih bombi, istaknuo je Lijing Cheng, jedan od znanstvenika koji su radili na studiji.

U prijevodu, trenutačno nam se oceani griju tolikom količinom topline kao da su četiri bombe iz Hirošime pale u ocean svake sekunde u proteklih 25 godina. Znanstvenike dodatno zabrinjava to što se brzina zagrijavanja (a s njom i temperatura) povećava.

Samo u 2019. oceani su se zagrijavali tolikom toplinom kao što bi nastala da svake sekunde, tijekom 365 dana u godini, u oceane pada pet atomskih bombi. I danju i noću, upozorava autor studije, John Abraham, profesor sa Sveučilišta St. Thomas u Minnesoti, koji je imao još bolju usporedbu.

To je kao da svaka osoba na Zemlji stalno ima upereno u oceane 100 sušila za kosu. To je ogromna energija koja već ima velik utjecaj na okoliš, upozorava Abraham u razgovoru za Vice.

Utjecaj je vidljiv svugdje oko nas - led se topi brže, razine mora rastu, a morske životinje ugibaju jer se ne mogu dovoljno brzo prilagoditi.

Prof. Abraham skrenuo je pozornost na još jednu vidljivu promjenu koja je posljedica zagrijavanja oceana.

Topliji oceani isparavaju više vlage u atmosferu, što uragane i tajfune čini snažnijima, a kišne pljuskove još intenzivnijima. Kao da ste našim vremenskim prilikama dali steroide, upozorava prof. Abraham te dodaje kako će stanje biti samo još gore u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti