Znate li da vas i vaše računalo može učiniti bolesnim?

Ukupno će vam biti potrebno otprilike jedan sat (ovisno o tome koliko vam je prljavo računalo) i manje od 100 kuna.

Martina Čizmić | 10.03.2020. / 07:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da vaše računalo može biti bolesno, znamo svi. Virusi, trojanci, malware i što sve ne stalno vrebaju vaše dokumente i podatke. No znate li da vaše računalo može i vas učiniti bolesnima?

Ne, to ne znači da i vi morate instalirati antivirusni program, ali biste u sezoni gripa i prehlada trebali malo više pažnje posvetiti čistoći samog računala (pogotovo tipkovnice i miša, odnosno touchpada).

Dobra bi praksa bila da redovito fizički očistite svoje računalo. To znači da obrišete prašinu koja se prikupi tijekom dana, sve one otiske prstiju s ekrana (pogotovo ako imate ekran osjetljiv na dodir), mrlje sa samog kućišta i, naravno, sve ostale "gadosti" koje se tijekom vremena skupe na vašem računalu.

Naime, računica je jednostavna. Za računalom provodimo sate i sate svakoga dana. Dodirujemo tipke prstima kojima smo prije toga dirali svašta, a nije rijetkost i da netko kihne u našoj blizini, pa se klice prošire i po našem računalu, a potom ih sami širimo dalje.

Stoga odvojite nekoliko minuta (ili sat-dva ako želite biti detaljni) i očistite svoje računalo. Ne samo da ćete tako smanjiti mogućnost da vas vlastito računalo učini bolesnim već ćete se i vi sami bolje osjećati.

Upozorenje!

Prije no što krenete s čišćenjem, jedno upozorenje.

Što god čistili, isključite računalo. To ne znači samo stisnuti "Shutdown", već fizički isključiti računalo iz struje. Tako ćete izbjeći eventualna oštećenja samog računala.

Drugo je upozorenje također važno - kad čistite računalo, nikako, ali nikako nemojte upotrebljavati običnu vodu. Voda i računalo nisu prijatelji.

Sad kad smo utvrdili osnove ponašanja, krenimo u akciju.

Što nam treba?

Za čišćenje će vam trebati fina krpa od mikrofibre, sprej za čišćenje računala (možete ga kupiti u svakoj prodavaonici računalne opreme, ali i u većini trgovina, samo obratite pozornost da na njemu piše kako je siguran za korištenje na računalnim zaslonima), štapići za uši (objasnit ćemo) i, za one koji žele obaviti dubinsko čišćenje, limenka komprimiranog zraka (također se može nabaviti u trgovinama s računalnom opremom).

Ukupno će vam biti potrebno otprilike sat vremena (ovisno o tome koliko vam je prljavo računalo) i manje od 100 kuna.

Korak po korak do blistavog računala

Za početak, jeste li isključili računalo? I iz struje? Dobro, možemo krenuti.

Krpom od mikrofibre dobro prebrišite cijelo računalo kako biste uklonili prašinu i grubu prljavštinu poput mrvica od hrane (svi u nekom trenutku jedemo za računalom) ili kakve druge veće mrvice.

Kad ste završili s brisanjem prašine, isprašite krpu (znate ono, istresite ju kroz prozor ili na balkonu), nanesite malo (tek toliko da bude lagano vlažna) sredstva za čišćenje računala na krpu i krenite u čišćenje mrlja, otisaka prstiju i ostalih neidentificiranih prljavština sa svog računala. Prebrišite ekran - nemojte jako pritiskati niti grepsti noktima po ekranu. Ako je mrlja tvrdokorna, možete nanijeti malo sredstva za čišćenje računala direktno na ekran, malo pričekati i potom obrisati. Isto ponovite na vanjskom dijelu računala, nemojte zaboraviti ni donji dio laptopa.

Miš

Koristite li miš, sad je vrijeme da se uhvatite ukoštac s tim "glodavcem". Optički miš (onaj čije dno svijetli kad ih pomičete) ne zahtijeva unutarnje čišćenje. Dovoljno ga je prebrisati vlažnom krpom (na koju ste nanijeli sredstvo za čišćenje računala), a nije loše ni redovito ga prebrisati maramicama za dezinfekciju ruku koje je moguće kupiti u bilo kojoj drogeriji. Uvrstite to u svoju rutinu. Trebat će vam manje od minute, a smanjit ćete opasnost od zaraze bolestima.

Koristite li bežični miš, obvezno prvo izvadite baterije iz njega kako biste izbjegli bilo kakva oštećenja samog miša.

Za one koji koriste mehanički miš (to je onaj s kuglicom na dnu), najjednostavniji je način čišćenja da mišem prođete nekoliko puta po običnom bijelom papiru, a za jače čišćenje, možete proći i po vlažnoj krpi (naravno, računalo pri tome ne smije biti uključeno).

Obrišite i žicu (ako ima žicu) i nemojte se iznenaditi koliko se tamo prljavštine skupi.

I da, nemojte zaboraviti ponovno staviti baterije odnosno priključiti miša prije no što uključite računalo.

Touchpad

Za one koji koriste prijenosna računala i umjesto miša koriste touchpad odnosno podlogu osjetljivu na dodir, čišćenje je također obvezno. Ako vam je površina touchpada glatka, posao će vam biti jednostavan. Vlažnom krpom (na koju ste nanijeli sredstvo za čišćenje računala), obrišite prostor touchpada. Ako je pak neravna, upotrijebite i štapiće za uši kako biste očistili bilo kakve neravnine, odnosno možete si pomoći s čačkalicama kako biste "iskopali" prljavštinu iz utora. Vodite samo računa o tome da ne gurate čačkalice preduboko i previše snažno u utore kako ne biste oštetili uređaj.

Naravno, prije bilo kakvog korištenja pričekajte da se sve lijepo osuši.

Tipkovnica

Sad je vrijeme da prijeđemo na "tešku artiljeriju". Ako koristite samostojeću tipkovnicu (bila ona žičana ili bežična), vrijeme je da postanete nasilni. Uzmite tipkovnicu, okrenite ju naopačke iznad stola i dobro ju protresite. Iznenadit ćete se koliko će prljavštine i mrvica ispasti iz nje.

Za one posebne čistunce, preporučujemo da ju i usisate (većina usisavača ima uski nastavak za čišćenje uskih prostora, a neki čak i poseban nastavak za čišćenje tipkovnica s malom četkicom na vrhu). Naravno, pri tome pazite da vam usisavač nije uključen na najjaču snagu usisavanja kako ne biste poslije morali tražiti tipke.

Svi ostali trebali bi se moći zadovoljiti s konzervom komprimiranog zraka. Dobro pročitajte upute za korištenje i, naravno, pratite ih kako ne biste oštetili tipkovnicu. Ispušite prostor između tipaka, eventualne USB utore (ako ih imate na tipkovnici) i sve ostale prostore u kojima bi se nezgodna prašina i prljavština mogla sakriti.

Ako niste uspjeli nabaviti komprimirani zrak, možete se poslužiti i sušilom za kosu, ali ono mora biti namješteno na hladni način rada .

Nakon što ste istjerali svu krupnu prljavštinu, vrijeme je da se uhvatite ukoštac s onom skorenom prljavštinom. I tu će dobro doći vlažna krpica. Nikako nemojte špricati sredstvo za čišćenje računala direktno na tipkovnicu! Nanesite ga na krpu i potom vlažnom krpom prebrišite tipke i kompletnu tipkovnicu. Navlažite sredstvom i štapić za uši te očistite prostor između tipaka.

I tu možete iskoristiti maramice za dezinfekciju kao redovito sredstvo za čišćenje.

I to je to! Počistite nered koji ste napravili, ostavite računalo da se do kraja osuši i možete ga ponovno početi koristiti.

Naravno, želite li da vam računalo što dulje bude čisto, perite ruke prije korištenja i redovito ga čistite (npr. jednom mjesečno).

Bonus: Ne zaboravite na svoj telefon

Ne želimo vas plašiti, ali i naši su pametni telefoni leglo bakterija. Uz to što ih stalno diramo rukama, stavljamo na lice i približavamo ustima, stavljamo ih i na najrazličitije površine koje, naravno, nisu uvijek čiste. 

Iako na tržištu postoje i uređaji kojima je glavna zadaća dezinficirati vaš pametni telefon (što toplo preporučujemo liječnicima i svima onima koji rade s mnogo ljudi svaki dan), za prosječnog će korisnika biti dovoljne i maramice za čišćenje elektroničkih uređaja. 

Naravno, prije kupovine samo provjerite jesu li prikladne i za pametne telefone. 

Dovoljno će biti da ga jednom dnevno prebrišete sa svih strana. Iznenadit ćete se koliko je zapravo prljav.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti