Zuckerbergov lov na vještice: Bez posla u Meti moglo bi ostati čak 10 posto zaposlenih

Nepovoljna globalna situacija osjeća se i u Meti koja najavljuje otpuštanja te stvara dodatni pritisak na menadžere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.07.2022. / 11:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Mete su nedavno svojim zaposlenicima, ali i investitorima poslali signale da se pripremaju za izazovno razdoblje koje je pred njima, a koje će uključivati i prestanak zapošljavanja novih ljudi. No prema posljednjim podacima, a koji su bazirani na poruci koju je zaposlenicima poslala šefica odjela za ljudske resurse Lori Goler, čini se kako ne samo da Meta neće zapošljavati nove ljude, već planiraju i otkaze. Odnosno kako je to napisala u poruci - “tranziciju osoba sa slabim rezultatima izvan kompanije”.

Pad vrijednosti na burzi U jednom danu izbrisano 80 milijardi dolara vrijednosti u industriji digitalnog oglašavanja

Prema osobama upoznatim sa situacijom, bez posla bi u Meti moglo ostati čak do deset posto zaposlenika. Dio sada već bivših zaposlenika ranije je dobio “ponudu” da napuste Metu, što su i napravili jer su bili svjesni da im, ako ne odu sami, prijeti otkaz.

Trenutačnu situaciju u kompaniji jedan je zaposlenik, a prenose na Business Insideru, opisao kao “lov na vještice” u kojem menadžeri traže osobe kojima bi uručili otkaz.

Što se menadžera tiče, oni su također u posljednje vrijeme pod velikim pritiskom jer im je Goler poručila da trebaju okupiti timove osoba koji će imati “nemilosrdne prioritete” i koji trebaju biti iznimno učinkoviti.

Tijekom pandemije Meta, odnosno tadašnji Facebook povećao je zapošljavanje jer su ljudi više vremena provodili kući koristeći njihove servise, dok su zaposlenici, kada je riječ o ispunjavanju ciljeva, “mogli biti malo opušteniji”. No kako naglašavaju na Tech Spotu, sve se promijenilo ove godine s velikom inflacijom i gospodarskim padom.

Slika nije dostupna Velike promjene: Stiže potpuno novi Facebook

S obzirom na to da Meta budućnost vidi u metaversu koji bi tko zna kad trebao postati profitabilan, potrebno je do tada ostvarivati velike prihode od drugih operacija kako bi se plaćali zaposlenici koji razvijaju takve virtualne svjetove pa nije čudo da se na zaposlenike stvara dodatni pritisak kako bi bili još učinkovitiji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti