Apple Lisa i Apple IIe slave 30-ti rođendan

Na današnji dan prije točno 30 godina, Apple je na svom okupljanju dioničara predstavio dva nova uređaja — revolucionarno računalo Apple Lisa i nastavk uspješne serije Apple IIe.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 19.01.2013. / 20:19

Apple Lisa i Apple IIe slave 30-ti rođendan

Na današnji dan prije točno 30 godina, Apple je na svom okupljanju dioničara predstavio dva nova uređaja — revolucionarno računalo Apple Lisa i nastavk uspješne serije Apple IIe.

19. siječnja 1983. Apple je predstavio revolucionarno grafičko sučelje i miš na nevjerojatno skupom računalu Lisa, te nasljednika uređaja koji je proslavio tvrtku — Apple IIe.

Apple Lisa

Iako se radi o dva potpuno različita računala, priča iza njih je vrlo interesanta. Naime, Lisa je otvorila potpuno novi svijet računala — nešto što se dvije godine ranije razvijalo u Xeroxu, no nikada nije ugledalo svijetlo dana — grafičko sučelje i miš. Cijela od 9995 dolara (danas oko 23.000$) definitivno je bila previsoka za to vrijeme, a sam uređaj bio je ispred svog vremena, s nekoliko tehničkih nedostataka — primjerice spori 5MHz procesor i problemima s diskovima.

U vrijeme kada se većinom računala upravljalo putem tekstovnih naredbi, Lisa je nudila grafičko sučelje, padajući izbornik, ikone, mogućnost preklapanja prozora, itd. Iako je Lisa u početku bila projekt kojim je upravljao Steve Jobs (sam uređaj je nazvan po njegovoj kćeri), čovjek koji je osnovao kompaniju maknut je s tog projekta i započeo novi projekt zvan Macintosh.

Samo godinu dana kasnije, Jobs je predstavio Macintosh, tehnički napredno računalo no komercijalni neuspjeh. Zanimljivo je spomenuti da je Macintosh preuzeo neke tehničke karakteristike od Lise, primjerice ikone, miš, proporcionalne fontove, padajući izbornik i mogućnost preklapajućih prozora, dok je to Microsoft predstavio tek četiri godine kasnije.

Kada je predstavljen Macintosh, 1984. godine, prodaja Lise polako je padala, a Apple se sve više pouzdao u svoj novi proizvod. Kompanija je čak u Lisi 2 izbacila 5.25 inča diskete i ubacila 3.5 inča — nešto što je Macintosh imao od samog početka. 1985. Apple je preostale zalihe Lise 2 rebrendirao kao Macintosh XL — i tu je Lisi došao kraj.

Apple IIe

Nakon što je Apple II postao megapopularno računalo, Apple je izradio Apple III, računalo namijenjeno za poduzeća — još jedan veliki neuspjeh kompanije. Nakon toga, kompanija je odlučila unaprijediti svoju postojeću verziju II, zahvaljujući sve većoj popularnosti uređaja koja je ujedno i nosila većinske prihode kompaniji. Iako danas to zvuči nevjerojatno, jedna od značajka koje je Apple IIe nudio, a da model II nije imao, jest mogućnost pisanja malih slova, te 64KB RAM memorije koja je bila proširiva do 128KB.

Također, zahvaljujući novoj tehnologiji, Apple je broj čipova sa 100 smanjio na 31 te time smanjio cijene i povećao zaradu po svakom prodanom uređaju. 1983. godine Apple IIe postao je novi hit uređaj i standard prema kojem će se svi novi uređaji mjeriti.

1993. Apple je odlučio obustaviti prodaju svoje Apple II serije, te budućnost kompanije usmjerio na Macintosh. Sve ostalo je povijest.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti