Berlin postaje središte tehnološkog svijeta! Evo što možemo očekivati na sajmu IFA

Na IFA sajmu u Berlinu očekujemo brojne novitete – od pametnih telefona preko satova i računala do televizora i brojnih pametnih kućanskih uređaja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2018. / 12:00

IFA (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još je nekoliko dana ostalo do otvaranja velikog tehnološkog sajma IFA koji je svoja vrata prvi put otvorio daleke 1924. godine i, uz povremene pauze, i dalje privlači brojne zaljubljenike u tehnologiju. Iako na njemu nema velikih noviteta kakve možemo očekivati na sajmovima CES i Mobile World Congress, velike tehnološke kompanije pripremile su brojna iznenađenja i nove proizvode koji bi mogli obilježiti kraj ove godine.

Službeno, naravno, još nema previše informacija o tome što ćemo od 31. kolovoza moći vidjeti u Berlinu, no zahvaljujući brojnim glasinama koje kruže mrežom posljednjih dana, većina stvari već nam je poznata. Najveći broj noviteta, čini se, pripremaju mobilne kompanije te će velika pažnja biti usmjerena na drugog najvećeg mobilnog proizvođača na svijetu – ne, nije riječ o Appleu, već o Huaweiju koji je u drugom kvartalu ove godine prestigao Apple koji je godinama čvrsto držao drugu poziciju, uz povremene izlete na prvo mjesto i prestizanje Samsunga.

Dok se dio medija nada kako bi mogli vidjeti nove modele Mate telefona, na Android Authortiyju vjeruju kako će ova kompanija samo predstaviti novu mobilnu platformu Kirin 980 koja bi pokretati model Mate 20, dok će lansiranje samog uređaja, odnosno tri verzije (Mate 20, Mate 20 Lite i Mate 20 Pro) Huawei možda ostaviti za neku drugu prigodu. Također, iz ove su kompanije ranije tijekom godine spominjali i novu verziju pametnog sata kojeg će predstaviti do kraja godine pa je moguće da to bude upravo na ovom sajmu.

Stiže jeftiniji BlackBerry

Zanimljivo bi moglo biti i na štandu BlackBerryja od kojeg očekujemo jeftiniju verziju modela Key 2 koja će imati slabiji hardver i plastično kućište te bi trebao privući (rijetke) ljubitelje hardverskih tipkovnica.

LG je prošle godine predstavio model V30 upravo na IFA sajmu te glasine kažu kako njegovog nasljednika možemo očekivati krajem ljeta ili početkom jeseni, dakle moguće je da ga predstave krajem ovog tjedna u Berlinu. Od Sonyja očekujemo novu generaciju Xperia XZ telefona – XZ3 i možda XZ3 Compact te ćemo planove ove kompanije saznati u četvrtak kada će održati konferenciju za novinare.

Iako je malo vjerojatno, postoji mogućnost da na IFA sajmu vidimo i najjači telefon "nove" Nokije do sada – model 9 o kojem glasine čitamo već duže vremena i koji bi trebao konkurirati najjačim uređajima na tržištu. Trenutni najjači Nokiji model jest Nokia 8 Sirocco kojeg smo nedavno recenzirali te od devetke očekujemo puno više.

Hoćemo li vidjeti Huaweijev i LG-jev pametni sat?

Što se nosivih uređaja tiče, osim spomenutog Huaweijevog pametnog sata te potencijalna dva modela LG-ovih satova, nema nikakvih većih glasina o drugim uređajima jer su velike kompanije na ovom tržištu poput Samsunga i Fitbita nedavno predstavile svoje nove uređaje (Galaxy Watch i Charge 3), dok će Apple i Google svoje satove predstaviti u rujnu, tj. listopadu.

Naravno, treba očekivati i brojne modele televizora (posebnu pažnju trebali bi privući Samsungov 8K QLED TV i LG-jev 175 inčni MicroLED TV), kao i pametne tj. povezane kućanske uređaje. Od ostalih zanimljivosti na Engadgetu naglašavaju i nove modele bežičnih slušalica koje postaju sve zanimljivije korisnicima, nove pametne zvučnike s integriranim glasovnim asistentima, prijenosnike (uključujući i modele za gamere), a ljubitelji Googleovih Chromebookova nadaju se novim modelima ovih računala koja navodno pripremaju Asus i Acer.

Treba uzeti u obzir kako je ovdje riječ o glasinama koje se mogu, ali i ne moraju pokazati točnima, a mi se nadamo kako su nam tehnološke kompanije za sajam IFA pripremile i neka iznenađenja – sve ćemo saznati krajem tjedna kada će IFA otvoriti svoja vrata ljubiteljima tehnologije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti