Bill Gates oštro kritizirao kripto i NFT: Smatra da su bazirani na “teoriji veće budale”

Posebno je izdvojio Bored Ape Yacht Club, kolekciju digitalnih majmuna za koje neki plaćaju stotine tisuća ili milijune dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2022. / 12:55

Bill Gates (Foto: Afp)

Na opasnosti i nestabilnost kriptosvijeta financijski stručnjaci upozoravaju dugo vremena i savjetuju kako nikada ne bi trebali uložiti novac koji niste spremni izgubiti. Situacija kojoj svjedočimo posljednjih dana i mjeseci najbolje pokazuje zašto bi pri investiranju u bitcoin, ether i druge valute trebali biti jako oprezni.

NFT Bilo je dobro dok je trajalo: Je li NFT groznica na svome kraju?

Tko je kupio jedan bitcoin početkom studenog prošle godine platio ga je skoro 70 tisuća dolara, a njegova vrijednost sada je nešto veća od 20 tisuća dolara. Riječ je o minusu od skoro 50 tisuća dolara, a velike minuse bilježe i druge kriptovalute - npr. ether koji je stajao skoro 5 tisuća dolara, sada se jedva drži nešto iznad tisuću dolara.

Slično je stvar i na tržištu NFT-a, što je na svojoj koži osjetio investitor koji je platio 2,9 milijuna dolara za prvi tvit i htio ga prodati za 48 milijuna dolara. Najviše ponude koje je dobio iznosile su nekoliko tisuća dolara.

O kriptovalutama i NFT-ovima na nedavnoj konferenciji o klimatskim promjenama govorio je i Bill Gates. Njegov odnos prema kriptu dobro je poznat te on nije ljubitelj takvog oblika investicija i zaobilazi ih u širokom luku.

Zanimljivo, cijelu teoriju oko kripta i NFT-a, on je sveo na tzv. “teoriju veće budale”, odnosno da uvijek postoji netko (veća budala) tko je spreman platiti više nego ste vi platili za nekakvu digitalnu imovinu koja u biti nema pravu vrijednost. Posebno je istaknuo primjer “skupih digitalnih majmuna”, misleći na NFT kolekciju Bored Ape Yacht Club. Riječ je slikama digitalnih majmuna koje investitori plaćaju stotine tisuća ili milijune dolara, samo u svrhu kolekcionarstva, tj. kako bi ih kasnije prodali po većoj cijeni nego su je kupili.

Informer: NFT - 1 Svi govore o NFT-u, no znate li što je to i zašto je odjednom tako popularan?

Što se Gatesa tiče, on kaže kako je navikao na drukčiji tip imovine te je naveo primjeri farmi i proizvodnje na njima, odnosno kompanija koje rade prave proizvode jer tu točno znate što dobivate za svoj novac. U slučaju slika digitalnih majmuna, dakle, on smatra da je sve što investitori žele jest naći veću budalu na kojoj će zaraditi prodajući nešto što u biti nema neku opipljivu vrijednost.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti