Bitcoin se vratio: Cijena najveće kriptovalute se više nego udvostručila od početka godine, a stručnjaci predviđaju i daljnji rast

Cijena bitcoina je ovog tjedna naglo skočila, a njegova vrijednost se i više nego udvostručila od početka godine. Dovoljan je to povod za analitičare da krenu nagađati o novom velikom rastu kriptotržišta.

Branimir Vorša | 26.10.2023. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U nedavnom velikom zaokretu, bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta, skočio je na gotovo 35.000 dolara ovog tjedna, dosegnuvši najvišu točku u gotovo 18 mjeseci i više nego udvostručivši svoju vrijednost od početk 2023. godine.

Taj dramatičan porast uslijedio je nakon tobogana, s bitcoinom koji je eksplodirao s preko 5000 dolara po komadu tijekom početka pandemije, na gotovo 68.000 dolara u studenom 2021. godine, jašući na valu neviđenog tehnološkog rasta. Nakon toga je doživio nagli pad zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije i kolapsa velikog kripto igrača, FTX-a.

Slika nije dostupna Kriptotržište u novom uzletu: "Trenutno se vodi borba noževima za tržišni udio i profit"

Na početku tekuće godine vrijednost bitcoina je bila na manje od 17.000 dolara, što je predstavljalo gubitak od preko 75 posto njegove vrijednosti od njegovog maksimuma s kraja 2021. godine. Međutim, kako je inflacija počela jenjavati, ulagači su se vratili u značajnom broju. Propast istaknutih banaka usmjerenih na tehnologiju dodatno je potaknula ulagače da se okrenu kriptovalutama, odustajući od startupa iz Silicijske doline i drugih visokorizičnih pothvata.

Sada, potencijal za širu bazu ulagača ulijeva novu snagu u bitcoin. Zagovornici sugeriraju da bi nova metoda ulaganja u bitcoin po promptnim cijenama, umjesto terminskim ugovorima, mogla demokratizirati ulazak u kriptoverzum, istovremeno ublažavajući neke od dobro dokumentiranih rizika povezanih s ulaganjima u kriptovalute.

Sve je veći optimizam oko pokretanja bitcoin fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi), odnosno investicijskih vrijednosnih papira kojima se može trgovati poput dionica. Iako federalni regulatori još nisu dali zeleno svjetlo, nedavni uspjesi u prijavama za bitcoin spot ETF-ove nekih upravitelja kriptofondova povećali su vjerojatnost tog odobrenja, vjerojatno u bliskoj budućnosti.

SEC povlači svoj agresivan pristup

Prizivni sud okruga Columbia u SAD-u nedavno je naredio Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC) da ponovno procijeni ETF za Grayscaleov bitcoin fond, nakon prošlogodišnje tužbe tvrtke protiv regulatora zbog zabrinutosti oko zaštite ulagača. SEC je odlučio ne osporavati odluku.

Edward Moya, viši tržišni analitičar u Oandi, također ističe uvrštenje BlackRockovog iShares Bitcoin Trusta od strane korporacije Depository Trust and Clearing (DTCC), koji namiruje većinu transakcija vrijednosnih papira u SAD-u. Razvoj je to koji je privukao značajnu pozornost na internetu. To je možda i doprinijelo porastu vrijednosti bitcoina ovog tjedna.

Dok je iShares Bitcoin Trust nakratko nestao iz vidokruga u utorak, ponovno je uspostavljen do srijede. Glasnogovornik DTCC-a pojasnio je da se i aktivni i potencijalni ETF vrijednosni papiri pojavljuju na ovom popisu, a iShares je dodan još u kolovozu.

Utjecaj dezinformacija na društvenim mrežama na trgovanje kriptovalutama

Vrijedno je napomenuti da rasprave na društvenim mrežama, kao i dezinformacije, mogu značajno utjecati na trgovanje kriptovalutama. Na primjer, Kaiko Research ukazuje na kratki skok cijene bitcoina prošlog tjedna nakon što je Cointelegraph pogrešno izvijestio o odobrenju SEC-a za iSharesov spot bitcoin ETF na platformi ranije poznatoj kao Twitter. Ta je objava brzo povučena.

bitcoin Ako se pita MMF - ništa od usvajanja kriptovaluta, evo što oni preporučuju

Unatoč tome, nedavni porast bitcoina nadilazi izolirane događaje ili sudionike, smatra Kaikov kriptoanalitičr Riyad Carey, koji to pripisuje širokom tržišnom usponu oko prospekta bitcoin ETF-a.

Unatoč nedavnom žaru oko bitcoina, kriptotržište i dalje ostaje vrlo spekulativno. Stručnjaci poput Moye označavaju je kao "najpromjenjiviju klasu imovine", naglašavajući njezine krajnje nepredvidive fluktuacije vrijednosti. U biti, dobici mogu biti prolazni, baš kao i gubici.

Kolaps diva kripto mjenjačnice FTX također je zadao ozbiljan udarac povjerenju javnosti u kriptoindustriju i ostavio male ulagače u nedoumici. Moya primjećuje da institucionalni novac, poput hedge fondova, sada dominira kriptoulaganjima.

Kratkoročni optimizam ili?

Još uvijek vidimo da se interes vraća, ali nije isti kao prije, primijetio je, naglašavajući važnost budućih regulatornih razvoja događaja.

Isto tako, puno toga ostaje neizvjesno. Iako bi odobrenje spot ETF-a moglo potaknuti cijenu bitcoina i srodnih dionica kao što su Coinbase i MicroStrategy, nema jamstva da će se to i održati. Drugim riječim, regulatorno odobrenje ne jamči kontinuirani prosperitet kriptotržišta.

U slučaju odobrenja, hoćemo li vidjeti održivi interes? Hoćemo li vidjeti količine trgovanja s ovim ETF-om? Ako razočara, bitcoin će se mučiti. Kratkoročno sam optimističan, dok ne dobijemo stvarnu potvrdu, rekao je Moya.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti