Britanski vojni stručnjaci tvrde: Moderne vojske trebaju specijalizirano bespilotno ratno zrakoplovstvo

Vojne strategije za precizne napade doživljavaju preobrazbu obzirom da specijalizirani bataljuni bespilotnih letjelica, dokazano učinkoviti na ukrajinskom bojištu, mijenjaju moderno ratovanje.

Branimir Vorša | 05.05.2024. / 10:50

Roj južnokorejskih vojnih dronova
Roj južnokorejskih vojnih dronova (Foto: Afp)

Kad je riječ o modernom ratovanju, u tijeku je promjena paradigme potaknuta spoznajama prikupljenim na ukrajinskom bojištu. Nedavne analize stručnjaka osvijetlile su strateški imperativ: konsolidaciju operatera bespilotnih letjelica u specijalizirane bataljune, opremljene ne samo vrhunskom tehnologijom, već i stručnošću potrebnom za snalaženje u sve većoj složenosti modernog ratovanja. Ti uvidi, prikupljeni iz izvješća cijenjenog britanskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI), naglašavaju transformativni potencijal koncentriranih formacija dronova.

Stope uspjeha misija i do 70 posto

Oslanjajući se na podatke prikupljene iz operacija u Ukrajini, izvješće RUSI-ja naglašava izvanredan porast operativne učinkovitosti dronova, gdje su namjenske formacije pokazale stope uspjeha koje se penju od samo 10% do nevjerojatnih 70% u različitim skupovima misija. Taj statistički porast služi kao uvjerljiv dokaz učinkovitosti koncentrirane upotrebe bespilotnih letjelica u sukobu, potičući preispitivanje tradicionalnih vojnih paradigmi.

Specijalizirane postrojbe

Srž RUSI izvješća leži u zagovaranju uspostave specijaliziranih postrojbi "masovnog preciznog udarnog kompleksa". Te postrojbe, zamišljene kao integrirani rojevi bespilotnih letjelica, obuhvaćale bi raznoliku lepezu izviđačkih i borbenih bespilotnih letjelica, čime bi se omogućio višestruki pristup modernim vojnim angažmanima.

Kritična za RUSI-jev prijedlog je ideja da se određene zadaće, osobito one koje zahtijevaju dalekometni nadzor i sposobnosti napada, najbolje izvršavaju kroz namjenske formacije. Dok je priznata nezamjenjiva uloga pješačkih vodova koji koriste bespilotne letjelice koje nose na ruksaku, izvješće naglašava inherentne prednosti koncentrirane specijalizacije, za misije više strateške prirode.

Imperativ stalne prilagodbe

Dronovi se mogu distribuirati kako bi postrojbama pružili svijest o situaciji, ali masovnim preciznim napadom treba upravljati specijalizirana formacija, naglašava se u izvješću RUSI-ja. Ta tvrdnja naglašava imperativ stalne prilagodbe kao odgovora na prijetnje koje se razvijaju, što je mišljenje koje podjednako zastupaju vojni stratezi i praktičari.

Središnji dio zamišljenih bataljuna bespilotnih letjelica jest holistički pristup sposobnostima, pri čemu je svaka postrojba opremljena potrebnim resursima za izvođenje raznolikog niza operacija putem bespilotnih letjelica. Te samostalne formacije zamišljene su kao agilne, prilagodljive jedinice sposobne brzo identificirati i neutralizirati mete na cijelom području vojnog sukoba.

Nevjerojatan multiplikator sile na bojištu

Predloženi sastav tih bataljuna je sveobuhvatan i obuhvaća pet različitih vrsta bespilotnih letjelica, od kojih je svaki prilagođen specifičnim operativnim zahtjevima. U rasponu od taktičkog izviđanja do operativnih napadačkih sposobnosti, ti dronovi čine nevjerojatan multiplikator sile, sposoban izvršiti utjecaj po cijelom bojištu.

Kako bi se osigurala sposobnost preživljavanja i operativna učinkovitost, pomoćne bespilotne letjelice sastavni su dio predviđenih formacija. Od dugotrajnih bespilotnih letjelica za komunikaciju u zraku do sredstava za elektroničko ratovanje i sustava mamaca, ti pomoćni elementi služe za jačanje sposobnosti borbenih bespilotnih letjelica dok neutraliziraju neprijateljske prijetnje.

Dinamična priroda suvremenog ratovanja, kao što je prikazano tekućim sukobom u Ukrajini, naglašava imperativ stalnih inovacija i prilagodbe. Kako protivnici razvijaju svoje taktike, tako se i sustavi dronova moraju razvijati kako bi održali konkurentsku prednost na bojnom polju.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti