Budućnost poslovnih sastanaka: Zaposlenike će zamijeniti AI avatari i razgovarati u njihovo ime

Ako ste na GO, ne morate propustiti važan sastanak te će na njemu sudjelovati vaš avatar.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2024. / 11:15

Čovjek i robot
Čovjek i robot (Foto: Getty Images)

Čini li vam se ponekad da su neki sastanci gubljenje vremena? Nakon sat-dva potrošenih u razgovoru, ne pronađe se rješenje za probleme, osim što se svi dogovore da će se u budućnosti dogovoriti. Vrijeme izgubljeno na takvim sastancima nitko ne može vratiti, no šef AI kompanije Otter Sam Liang vjeruje kako bi zaposlenici mogli u isto vrijeme mogli prisustvovati sastancima, ali i raditi nešto bolje i produktivnije. Rješenje je, naravno, u umjetnoj inteligenciji.

Digitalna ljubav AI djevojke noćna su mora za privatnost

Zaposlenici na sastancima ne bi prisustvovali niti fizički, niti putem Zooma ili sličnog alata, već bi na taj sastanak mogli poslati svog avatara. Da bi umjetna inteligencija zaista mogla aktivno sudjelovati na sastanku prvo je potrebno njeno treniranje i to korištenjem snimki i zapisa s prijašnjih sastanaka, na glasovima osoba koje su sudjelovali na sastancima i slično. Ako se u tome uspije te ako se AI avatari budu mogli ponašati i razgovarati kao i zaposlenici, onda bi zaista mogli sudjelovati na sastancima, postavljati pitanja, čak i odgovarati na njih, preuzimati zaduženja koja će poslije proslijediti osobama koje predstavljaju i slično.

Liang vjeruje kako bi AI, ako je dobro trenirana, mogla odgovarati na oko 90 posto pitanja, dok bi za preostalih deset posto mogla poslati upit zaposleniku i tražiti od njega pomoć. Također, čak i ako su zaposlenici na godišnjem odmoru ili su na poslovnom putu, njihov će avatar moći sudjelovati na sastancima i, kada se vrate, detaljno ih obavijestiti o čemu je bilo riječ na sastancima.

Iako je ovakvo treniranje komplicirano, Liang je uvjeren kako bi prvi prototip AI avatara koji će na sastancima zamijeniti zaposlenike mogao biti gotov u roku od godine dana. Izazovi su različiti - od toga da umjetna inteligencija mora znati kada je njen red za razgovor, kada bi se trebala umiješati u konverzaciju pa do toga da mora znati procijeniti situaciju i npr. podići svoj glas kako bi se naglasila važnost onoga o čemu priča. Treba imati znanje i emocionalnu inteligenciju kako bi sudjelovala na produktivan način, objasnio je Liang.

Umjetna inteligencija koja bi na sastancima mogla zamijeniti zaposlenike uštedjela bi im vrijeme i podigla produktivnost, a takvi bi botovi mogli sudjelovati na sastancima povezanim s korisničkom podrškom, prodajom i slično. Za neke kompliciranije i važne stvari, odnosno za razgovor sa šefovima, Liang kaže kako ne preporučuje da zaposlenici šalju svoje avatare, već da sami sudjeluju na takvim sastancima.

Umjetna inteligencija, ilustracija Europska unija dobiva prvi zakon o AI-u: Evo što se njime izričito zabranjuje

Tehnologija koja bi mogla omogućiti korištenje AI avatara koji će predstavljati zaposlenike postoji već sada te je Liang podsjetio na Metine AI asistente koji su trenirani na poznatim osobama poput Toma Bradyja i Kendall Jenner.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti