Društvena mreža DIASPORA* - zgodan spoj Facebooka i Twittera

Array

Zimo Zimo Barbara Slade | 29.09.2011. / 22:02

Društvena mreža DIASPORA* - zgodan spoj Facebooka i Twittera

Nova društvena mreža DIASPORA*, napokon je online. Kažem 'napokon', jer sam pozivnicu za priključenje ovoj mreži dobila prije više od godinu dana - točnije, 27. kolovoza 2010. godine. Najavljivali su kako će launch biti tijekom rujna. Prošle godine.

I sad kad sam napokon dobila ulaz u tu mrežu, prvo pitanje mi je bilo: zašto bismo ju trebali koristiti pored svih Facebooka, Twittera, Google pluseva, Amena...Još jedno mjesto za gubiti vrijeme? Otprilike, DA.

Za one koji pak prvi put čuju za ovu mrežu, evo samo par osnovnih detalja: Diaspora je najavljivana kao open-source verzija Facebooka, projekt četvorice američka studenta, koji su putem web-servisa Kickstarter prikupili 200.000 dolara donacija. U doniranju je navodno sudjelovao i sam Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka. Što su gore spomenuti studenti, Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer i Ilya Zhitromirskiy, napravili  s novcem koji su dobili?


#hastags, Reshare, @mentions,  Like ♥


Nakon testiranja ove mreže na 24 sata, na prvi pogled čini se kao zgodan spoj Facebooka i Twittera. Imate frendove (ovdje se zovu 'Contacts') koje dodajete u svoj 'Stream' (isto što i 'News Feed' na Facebooku), statusi, fotografije i video koje postavite vaši  frendovi mogu 'lajkati' i 'reshareati', ali uz sve to se mogu dodavati #hastagovi kao na Twitteru. Štoviše, određene hastagove možete followati tako da budete u Streamu kad god netko spomene, recimo, #Croatia.

Kada otvorite profil, opisujete se u 5 hastagova, pa ako krenete upisivati #socialmedia ponudit će vam i popularne hashtagove popust #socialmediaguru ili #socialmediajunkie, #socialmediaaddict , #socialmediamanager i još hrpu toga. Mislili su unaprijed na dosta takvih detalja.

Account možete povezati direktno s Tumblrom, Facebookom i Twitterom,  a mreža ima i svoj foto-servis Cubbi.es, prva aplikacija na Diaspori putem kojem se prikupljaju fotografije. Cubbi.es zahtijeva instalaciju Chrome ili Firefox dodatka i ne radi baš savršeno, no sve tu tzv. 'dječje bolesti' koje će ispravljati u hodu. Odlična stvar u vezi Cubbi.esa je integracija s vašim Dropobox accountom, što vam olakšava pohranjivanje fotografija.

Diaspora već ima i svoj 'share' plugin za WordPress,  no ovaj 'sharing' koji je napravio Jason Robinson trebao bi raditi na svim platformama. Nisam isprobala, pa ne znam jesu li funkcionalni.

Za sve radoznale na čija pitanja u ovom članku nisam odgovorila i vjerojatno neću znati odgovoriti, Diaspora ima i svoj novi službeni blog DiasporaFoundation.org, na kojoj možete pročitati novosti vezane za ovu društvenu mrežu, doznati koje su nove značajke dodane, ali i uplatiti donaciju .

Meni ne morate uplatiti donaciju, samo me dodajte da se imam s kim družiti, i naravno dodajte ZIMO.

Trebate pozivnicu?

Javite nam se u komentare sa vašim mailom. Napomena, ne trebate ostavljati mail već se samo prijavite na komentare pomoću maila i ostavite poruku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti