Elon Musk vlasnik je nevjerojatnoga negativnog rekorda

Nestabilno tržište, inflacija i strah od recesije odrazili su se i na stanje na burzi, a pad vrijednosti kompanija direktno utječe i na bogatstvo njihovih investitora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2023. / 09:18

Elon Musk (Foto: Afp)

Nakon što su jedno vrijeme kompanije i pojedinci obarali (pozitivne) rekorde kada je u pitanju tržišna vrijednost tvrtki i osobnog bogatstva, u posljednje vrijeme ponovno se obaraju rekordi - ali negativni. Već smo pisali o jednom takvom rekordu Amazona, koji je postao prva javna tvrtka na svijetu koja je izgubila nevjerojatnih bilijun dolara tržišne vrijednosti.

Pad vrijednosti dionica Krug je zatvoren: Bili su jedni od najvećih profitera koronakrize, no vrijednost tvrtke sada je ponovno na razini od prije pandemije

Vlasnik jednoga takvog negativnog rekorda sada je postao i Elon Musk. Naime, iako i dalje ne treba strahovati za njegove financije, Musk je postao prva osoba na svijetu koja je izgubila 200 milijardi dolara, odnosno čije je bogatstvo smanjeno za tu cifru.

Zanimljivo, još sredinom prošle godine mediji su nagađali kako bi izvršni direktor Tesle i sadašnji vlasnik Twittera mogao postati prvi bilijunaš u povijesti i prema nekim predviđanjima, to je trebalo biti već 2024. godine. No da bi se takvo nešto ostvarilo, bio je potreban nastavak rasta vrijednosti Muskovih kompanija, a njegovom financijskom stanju svakako nije pomogla niti kupovina Twittera, društvene mreže koju je platio 44 milijarde dolara.

Prije nešto više od godine dana, u studenom 2021., Muskovo bogatstvo iznosilo je oko 340 milijardi dolara. Bilo je to u vrijeme kada je, usprkos pandemiji, ograničenjima i zaključavanjima, biznis cvjetao. Onda je počeo pad, koji su dodatno ubrzali rat u Ukrajini i energetska kriza.

Rezultate svega toga sada osjeća cijeli svijet u obliku velike inflacije i, kako predviđaju analitičari, nadolazeće recesije. Elon Musk taj je pad osjetio na svojem bogatstvu, koje, prema posljednjim Bloombergovim podacima, sada iznosi "samo" 137 milijardi dolara. Većinu bogatstva Musk je izgubio kroz dionice Tesle. Tržišna vrijednost najvećeg proizvođača električnih automobila jedno je vrijeme bila veća od bilijun dolara, a sada je ona oko 385 milijardi, što jasno pokazuje koliko je ta vrijednost pala.

Nezadovoljni vlasnici Tesle Nakon velikog pada dionice Tesle, Musk je poslao poruku zaposlenicima: “Ne zamarajte se”

Musk, naravno, nije jedini bogataš koji je izgubio velik novac, no njegov je račun najviše pogođen. Tijekom prošle godine svjetski milijarderi izgubili su gotovo dva bilijuna dolara bogatstva, a najteže su prošli američki bogataši, koji su izgubili oko 660 milijardi dolara, pri čemu je, dakle, najgore prošao Elon Musk.

Izvor: Huffington Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti