FTX se vraća iz pepela? Novo izvješće otkriva da imaju milijarde u kriptovalutama

Sudski podnesak u SAD-u otkriva da FTX još nije rekao posljednju riječ u kriptoindustriji.

Branimir Vorša | 12.09.2023. / 16:36

FTX
FTX (Foto: Afp)

Vraća li se FTX iz mrtvih? Tako bi se moglo protumačiti njihove posljednje poteze u kojima se hvale sa značajnih 3,4 milijarde dolara u diverzificiranoj imovini, prvenstveno u kriptovalutama solani, bitcoinu i ethereumu. Ta obnovljena financijska snaga mogla bi oživjeti tvrtku koja se suočila s previranjima i gubicima imovine.

Značajan dio imovine FTX-a nestao je tijekom njegovog pada, usred optužbi koje uključuju Sama Bankmana-Frieda i federalnih istraga koje su u tijeku.

Slika nije dostupna FTX duguje milijarde, a on se ne smatra krivim: Kontroverzni kriptokralj uhićen na Bahamima

Nedavni sudski podnesak razotkrio je impresivne zalihe FTX-a u kriptovalutma, ukazujući na privremenu likvidnu imovinu od 3,4 milijarde dolara. Solana (SOL) tokeni čine više od trećine te imovine, procijenjene na 1,16 milijardi dolara, a slijedi ga bitcoin sa 560 milijuna dolara. FTX također posjeduje 196 milijuna dolara u ethereum tokenima i 136 milijuna dolara u aptosu (APT). Tvrtka sada razmišlja o likvidaciji svojih udjela u navedenim kriptovalutama.

Bloomberg je potencijalni povratak te tvrtke nazvao "FTX 2.0", a FTX osmišljava strategiju ponovnog pokretanja neovisno o Samu Bankmanu-Friedu. Navedeno izvješće se bavi potencijalnim uskrsnućem FTX-a u nadolazećoj godini, dok tvrtka aktivno surađuje s potencijalnim ponuditeljima i investitorima.

Podsjetimo, FTX je 11. studenog 2022. godine javno objavio svoj pad, a Sam Bankman-Fried odstupio je s mjesta glavnog izvršnog direktora i pokrenuo stečajni postupak. Taj događaj pokrenuo je opsežne istrage i revizije imovine s ciljem rješavanja zabrinutosti globalnih dionika i investitora.

Slika nije dostupna Vrtoglavi iznosi: 50 najvećih vjerovnika od propalog FTX-a traži gotovo 3,1 milijardu dolara

Iako su mnogi očekivali da će Bankman-Fried voditi tvrtku kroz krizu, pojavile su se tvrdnje koje sugeriraju da je preselio digitalnu imovinu tvrtke na Bahame prije nego što je zamrznuta.

Ranije ove godine, FTX je doživio tračak uspjeha, povrativši 7,3 milijarde dolara nedostajućih sredstava. Unatoč optimizmu, tvrtka se tada suzdržala od najave povratka.

Sada, s podnošenjem prijave, značajna likvidna imovina FTX-a od 3,4 milijarde dolara, potpomognuta kriptovalutama, još jednom pokreće spekulacije o ponovnom oživljavanju.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti