Gameri se osjećaju sretno i opušteno kad igraju videoigre, a istovremeno razvijaju i neke zanimljive vještine

Čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanima za esport i gaming industriju.

Martina Čizmić | 03.11.2022. / 12:55

Gaming, ilustracija (Foto: Getty Images)

Koliko su videoigre postale neizostavan dio naših života, najbolje znaju oni koji ih svakodnevno igraju. Među njima nisu samo djeca i mladi već i oni koji imaju nešto dulji igrački staž. 

Tako je istraživanje koje je proveo Hrvatski Telekom među ljubiteljima videoigara iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije pokazalo da više od 70 posto ispitanika igra videoigre više od 10 godina. 

Slika nije dostupna Još jedno istraživanje potvrdilo: Igranje videoigara pozitivno djeluje na djecu i mlade

 

Kao prva tri pozitivna aspekta ispitanici su istaknuli razvijanje strateškog razmišljanja (čak 83 posto), upoznavanje novih ljudi (61 posto) i razvijanje kreativnosti (56 posto). Pokazalo se i kako svaki peti zaljubljenik u esport vidi igranje videoigara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti, pa tako više od 85 posto njih bilježi odlične ili vrlo dobre rezultate u školi ili na fakultetu.

Pozitivno je i to što se 80 posto ispitanika osjeća sretno kada igra videoigre, dok više od njih 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj. U virtualnom svijetu oni se i aktivno socijaliziraju te je čak 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja zahvaljujući esportu.

 

Također, 50 posto mladih igrača smatra da igranjem jača reflekse i fokus, analitičnost i orijentaciju. 45 posto ispitanika esport vidi i kao priliku za dodatni prihod uz postojeći posao, dok se 34 posto njime želi i profesionalno baviti.

Stariji muškarac igra računalnu igru na mobitelu Računalne igre pomažu starijim osobama u poboljšanju pamćenja, krvnog tlaka, ravnoteže...

 

No unatoč rasprostranjenosti videoigara, čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanima za esport i gaming industriju.

 

Istraživanje koje smo proveli među igračima u regiji pokazalo je kako esport može biti koristan ako mu se odgovorno i savjesno pristupa. Natjecanjem Telekom eSports Championship želimo pokazati kako esport nije samo igra, već omogućava brojne pozitivne strane kao što su strateško razmišljanje, kreativnost i socijalizacija, rekla je Branka Bajt, direktorica brenda Hrvatskog Telekoma.

 

Inače, finale Telekom eSport Championshipa održat će se 19. studenog u Zagrebu, kad će sudionici imati prilike sudjelovati u aktivnostima kojima se potiče razvoj novih vještina kod natjecatelja, ali i gledatelja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti