Gotovo trećina Njemačke napaja se preko obnovljivih izvora energije

Njemačka je jedan od najvećih potrošača energije u svijetu, te je lider kada pričamo o obnovljivim izvorima energije.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 30.07.2014. / 10:24

Gotovo trećina Njemačke napaja se preko obnovljivih izvora energije

Njemačka je jedan od najvećih potrošača energije u svijetu, te je lider kada pričamo o obnovljivim izvorima energije. 

Njemačka sada proizvodi čak 28.5 posto energije, odnosno skoro trećinu, preko solarnih ćelija, vjetrenjača, hidroelektrana i biomase. Ovo je ogroman porast naspram 2000. godine kada je postotak iznosio tek 6 posto. 

Prije nekoliko godina Njemačka je oborila rekord kada je u jednom danu samo pomoću vjetrenjača i solarnih elektrana generirala dovoljno energije da zadovolji polovicu potrebne energije, a ove godine dosegli su čak 75% energije za snabdjevanje države. To znači da je čak tri četvrtine države opskrbljeno čistom energijom! 

Što se tiče raznih izvora čiste energije, vjetrenjače su zabilježile rast od 21.4 posto u prvoj polovici 2014. proizvevši 31 milijardu kWh, fotonaponske elektrane proizvele su 18.3 milijardi kWh i rasle za 27.3 posto, a biomasa je rasla za 5.2 posto. Sve u svemu, čistom energijom generirano je 22 milijarde kWh do sada u 2014.

Što se tiče stanja u Hrvatskoj, iz HEP-a stoji izvješće za prošlu godinu:

U 26 hidroelektrana HEP-a, koje čine više od polovice proizvodnih kapaciteta hrvatskog elektroenergetskog sustava, proizvodi se certificirana zelena energija. Zahvaljujući njima, u ukupnoj potrošnji energije, Hrvatska sa 16,8 posto ima značajno veći udjel obnovljivih izvora energije od prosjeka Europske unije (14,1 posto). U 2013. godini, uz iznimno povoljnu hidrologiju, hidroelektrane HEP-a proizvele su 8 TWh zelene energije, s udjelom većim od 45 posto u energetskom miksu, a čak i u najsušnijim godinama taj je udjel veći od 25 posto. Budući da sve hidroelektrane HEP-a imaju certifikat tvrtke TÜV SÜD o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – zelene energije, HEP Opskrba od 2013. godine svojim kupcima prodaje novi proizvod ZelEn, koristeći certifikat kao potvrdu o izvoru proizvodnje. Uz stroge postupke i standarde, ta njemačka certifikacijska tvrtka u europskom registru nadzire proizvodnju i prodaju električne energije proizvedene u hidroelektranama te izdaje certifikate kupcima. Kupci ZelEna, korištenjem njegova zaštićenog žiga na svojim proizvodima, potvrđuju da slijede načela društveno odgovornog poslovanja. Sva sredstva prikupljena prodajom proizvoda ZElen bit će namijenjena za projekte izgradnje obnovljivih izvora ili energetske učinkovitosti. O raspolaganju sredstvima odlučuje Odbor kojeg čine predstavnici HEP-ESCO, HEP-Opskrbe i predstavnici kupaca proizvoda ZelEn. Za sada je ZelEn namijenjen kupcima s godišnjom potrošnjom većom od 1 GWh, a u budućnosti se, nakon donošenja potrebnih propisa, planira ponuditi ostalim kupcima. Tijekom 2014. godine planira se uspostava hrvatske burze električne energije, na kojoj će se moći trgovati certifikatima o podrijetlu električne energije pa se za HEP-ovu zelenu energiju može očekivati još veći interes.

Izvor, Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti