Građani se brinu za perisku: Samo ove godine više od 2000 dojava o njihovoj lokaciji

Dosad je zaprimljeno više od 2000 dojava građana, a samo lani bilo ih je oko 150, što pokazuje velik interes građana.

Hina | 18.04.2024. / 15:27

Živi primjerak plemenite periske
Živi primjerak plemenite periske (Foto: Hrvatski veterinarski institut/Facebook)

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priopćilo je u četvrtak da se provode aktivnosti za spas plemenite periske u Jadranskom moru, upozorivši kako su trenutno u hrvatskom dijelu Jadrana poznate 23 žive jedinke, čije se stanje prati u sklopu projekta.

Putem akcije "Jeste li ih vidjeli?", koja je 2019. godine proširena i na plemenitu perisku, s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja, Ministarstvo poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske, kako bi se identificirale i očuvale u prirodi te pratilo stanje populacije.

Periska - 4 Pronađene mlade periske kod Umaga: Udruga Zelena Istra poziva na zaštitu njihova staništa

Do sada je, kažu u Ministarstvu, zaprimljeno više od 2000 dojava građana, a samo lani bilo ih je oko 150, što pokazuje veliki interes građana.

U Ministarstvu kažu da su kroz dojave prikupljeni i vrijedni podaci o drugim vrstama školjkaša, a posebno ističu vrstu Pinna rudis koja je posljednji puta zabilježena u hrvatskom podmorju u 19. stoljeću, a sada znaju za oko 20 lokacija na kojima obitava.

Od 2020. provodi se projekt “Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru”, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je potaknut pomorom plemenite periske u Jadranskom moru koji je započeo 2019. i doveo do njenog gotovo potpunog nestanka, priopćilo je Ministarstvo.

U Ministarstvu kažu kako je u suorganizaciji njihova Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Javne ustanove Nacionalni park Brijuni održan godišnji sastanak na otoku Veliki Brijun na kojem se okupilo gotovo 60 predstavnika svih partnera tog projekta uključenih u aktivnosti očuvanja plemenite periske. Sastanak je, kažu, još jednom potvrdio predanost svih partnera projekta prema zajedničkom cilju očuvanja najvećeg školjkaša Mediterana te bioraznolikosti Jadranskog mora.

Živi primjerak plemenite periske Pronađena još jedna periska, ovaj put kod Istre: Na stručnjacima je da utvrde o kojoj se vrsti točno radi

Predstavnici Slovenije, Italije i Španjolske prezentirali su iskustva i saznanja stečena tijekom provedbe aktivnosti za očuvanje periske, razmijenjene su ideje i razmotrene najnovije znanstvenih spoznaja i preporuke stručnjaka u području očuvanja morske bioraznolikosti te su dogovorene konkretne aktivnosti očuvanja za iduće razdoblje.

Sudionici sastanka su obišli Aquarium Pula gdje se odvijaju ex-situ aktivnosti uzgoja plemenitih periski.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti