Hrvatska ima visoko razvijene digitalne vještine kod mladih, a lideri koji svoje poslovanje temelje na digitalizaciji jačaju konkurentnost i ostvaruju brži rast

Microsoft je, vođen idejom da pomogne donosiocima odluka u ubrzanju digitalne transformacije društva, predstavio istraživanje Digital Futures Indeks.

Sponzorirani članak | 03.06.2022. / 15:20

PR (Foto: PR)

Microsoft je, vođen idejom da pomogne donosiocima odluka u ubrzanju digitalne transformacije društva, predstavio istraživanje Digital Futures Indeks. Indeks pokazuje razinu digitalizacije 16 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska. Osim trenutne razine digitalizacije zemlje, detektira najuspješnija područja, ali i područja na koja se potrebno fokusirati kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije i ostvario pun potencijal zemlje. O područjima na kojima Hrvatska ostvaruje najbolje rezultate i gdje postoji najveći prostor za napredak, razgovarali smo s Tatjanom Skoko, savjetnicom za proizvođačku industriju u srednjoj i istočnoj Europi te predstavnicom Microsofta Hrvatska.

PR (Foto: PR)

Zašto je ovo istraživanje važno za Hrvatsku?

Ovo istraživanje važno je jer pokazuje trenutno stanje digitalizacije Hrvatske – konkretno po područjima digitalno poslovanje, digitalna vlada i javni sektor, digitalna infrastruktura, digitalni sektor i ljudski kapital. Osim toga, pomaže nam razumjeti i usporediti sa stupnjem digitalizacije zemalja iz susjedstva, ali i Poljske, Češke, Estonije. Cilj je da znamo gdje smo trenutno, ali i da detektiramo koja su područja za napredak.

Kada je riječ o zemljama regije, primjerice, Hrvatska ima izvrsne rezultate na području talenata i vještina, Slovenija je odlična po pitanju digitalne konkurentnosti i digitalizacije obrazovnog sustava, a Srbija ima natprosječan rezultat na području izvoza IT usluga i broja žena u IT industriji. S druge strane, za sve zemlje velika prilika leži u digitalizaciji javnih usluga.

Sada se postavlja pitanje kako možemo podržati društvo, učiti jedni od drugih i ubrzati digitalni razvoj. Činjenica je da su digitalno naprednije zemlje dokazano zelenije, bogatije, inovativnije i kompetitivnije.

Kako zadržati stručnjake?


Hrvatska ima mnogo talenata i visoku razinu digitalnih vještina, pogotovo kod mladih od 16 do 29 godina. Stjecanje novih vještina jedan je od ključnih načina zadržavanja talenata, koji danas biraju one tvrtke koje ulažu u njihov razvoj. Važno je talentima osigurati ostanak u Hrvatskoj i to kroz stvaranje novih radnih mjesta i prilika za IT stručnjake, ali i poduzetnike. Poduzetnički talent Hrvatske ogleda se i u broju startupova koji je iznad prosjeka srednje i istočne Europe.

Hrvatski startupovi mogu koristiti podršku koju im pružamo kroz naš Microsoft for Startups Founders Hub koji objedinjava tehnologiju, stručno vodstvo i podršku koju trebaju da dosegnu sljedeću fazu svog razvoja. Naša platforma omogućava startupovima koji zadovolje Microsoft kriterije da za razvoj koriste besplatne Azure kredite vrijednosti do 150.000 USD, dobiju besplatan pristup alatima za razvoj i produktivnosti, profitiraju od mentorske podrške poslovnih lidera i tehnoloških stručnjaka te dobiju posebne ponude za startupove od Microsoft partnera.

Koliko ICT sektor pridonosi domaćem gospodarstvu?

Hrvatske tehnološke kompanije iznimno su važne za gospodarstvo. ICT sektor snažno pridonosi BDP-u i pokreće digitalni razvoj jer tehnološke tvrtke prednjače u uvođenju digitalnih alata i inoviranju poslovnih procesa.

Hrvatska je na dobrom putu. Digitalni rast se ubrzao tijekom posljednje dvije godine, primjerice građani ostvaruju sve veću interakciju s javnim institucijama putem digitalne tehnologije. Ono što nedostaje je veći broj digitaliziranih javnih usluga. Dobar primjer iz kojeg možemo učiti je Estonija u kojoj se 99% javnih usluga može zatražiti i dobiti online.

Ukupna razina digitalnog razvoja Hrvatske je malo ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe. Kako možemo ubrzati digitalnu transformaciju?

Svako poslovanje se transformira u tehnološko poslovanje jer digitalne inovacije danas oblikuju čitave industrije. Digitalnu transformaciju potiču podaci, univerzalni pristup računalstvu u oblaku i potencijal naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije. Najuspješnije tvrtke bit će one koje se bolje snalaze u uvođenju digitalne tehnologije kao što su oblak, IoT i umjetna inteligencija. Hrvatska je na visokoj razini korištenja oblaka. Kako bismo bili konkurentni zemljama u Europi, potrebna su ulaganja u IT stručnjake i njihovo kontinuirano usavršavanje.

Lijep primjer uspješne transformacije u automobilskoj industriji uvođenjem digitalnih, inovativnih tehnologija je Neostar platforma koja omogućuje potpuno novi doživljaj kupovine automobila iz udobnosti svoga doma na siguran i inovativan način. Neostar platforma je razvijena na cloud platformi Microsoft Azure, koja nudi cijeli niz funkcionalnosti iz područja umjetne inteligencije, poput strojnog učenja i neuralnih mreža, što je bilo ključno za postizanje inovativnosti Neostar platforme.

Koji su prioriteti u digitalizaciji?

Stvaranje snažne, održive i inkluzivne ekonomije. Činjenica je da digitalno naprednije zemlje imaju više razine inovativnosti i produktivnosti, što ih čini privlačnijima za stručnjake. Poseban fokus treba biti na malim i srednjim tvrtkama. Male i srednje tvrtke čine 99% poslovnih sustava u Hrvatskoj, i one su pokretači ekonomije. Uloga vlasnika i lidera tih tvrtki je poticanje promjena u gospodarstvu Hrvatske. S time dolazi i potreba za digitalnom edukacijom zaposlenika kako bi omogućili transformiranje organizacije.

Male i srednje tvrtke postaju sve više tehnološki napredne i imaju povećanu potrebu i želju za digitalnim i cloud uslugama. Stoga nas jako vesele naša strateška partnerstva sa Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska s kojima zajednički radimo da kroz ponudu digitalnih tehnologija poput Microsoft 365 paketa i edukacija ubrzamo digitalnu transformaciju malih i srednjih tvrtki.

Sve više prihvaćamo hibridni rad. Kako se uloga lidera mijenja obzirom na drugačiji model poslovanja?

Vjerujem da uspješni lideri inspiriraju svoj tim kroz vlastite osobne kvalitete, ekspertizu i integritet. Hibridni način rada podrazumijeva određen nivo odvojenost od tima stoga empatija i sposobnost razumijevanja potreba drugih postaju važni liderima u stvaranju uspješnih timova.

Lider je osoba koja gradi pozitivnu organizacijsku kulturu i pomaže zaposlenima da razumiju svrhu tvrtke, inspirira ih i radi zajedno s njima na ostvarenju te svrhe. To je izazovniji zadatak u hibridnom okruženju, ali itekako ostvariv uz međusobno poštovanje i otvorenu komunikaciju.

Kako Microsoft doprinosi ubrzanoj transformaciji hrvatskog društva?

Microsoft je prisutan u Hrvatskoj više od 25 godina. U ovom periodu smo realizirali nebrojene uspješne projekte. Nastavljamo raditi zajedno sa našim ekosustavom partnera na poticanju svijesti o važnosti digitalne transformacije poslovanja i biti pouzdan partner u digitalnoj transformaciji s ciljem ubrzanja lokalnih inovacija i rasta, kako tvrtkama iz privatnog sektora, tako i javnom sektoru i nevladinim organizacijama.

Važna inicijativa za podršku društvu u ubrzanju napretka je naša inicijativa stjecanja digitalnih vještina, koja je u Hrvatskoj više od 36 000 ljudi omogućila da steknu digitalne vještine putem besplatnih tečajeva na LinkedIn Learningu, Microsoft Learnu i GitHub Learning Labu. Uspostavili smo suradnju s brojnim fakultetima širom Hrvatske, od Rijeke, Opatije i Dubrovnika do Zagreba i Varaždina, da bi studentima omogućili da nadograde svoje vještine i budu konkurentniji na tržištu rada.

Veseli nas i suradnja s Centrom za umjetnu inteligenciju Lipik. Surađujemo na području stjecanja vještina, a baš smo nedavno u Lipiku održali i dodatne edukacije za studente i startupove na temu umjetne inteligencije i kibernetičke sigurnosti. Vjerujem da je to tek početak duge i uspješne suradnje.

Kako zamišljate Hrvatsku budućnosti?

Hrvatska ima snažan potencijal i sve preduvjete da postane digitalno središte ovog djela Europe i da svoj ekonomski razvoj temelji na inovacijama i suvremenim tehnologijama, poput umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija je tehnologija koja definira naše doba i mnogo toga može učiniti za ljude, industrije i društvo, a mogućnosti primjene su nebrojene. Moć tehnologije je u rješavanju izazova, a Hrvatska je na pravom putu da iskoristi tehnologiju da bi ubrzala ekonomski i društveni razvoj te postane bogatija, „zelenija“, inovativnija i kompetitivnija zemlja u kojoj se kvalitetnije živi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti