Hrvatski startup TransferHero odabran za prestižni Smart City & IoT Program u Amsterdamu

U konkurenciji 450+ najboljih međunarodnih startupa, TransferHero prošao je kroz rigorozan evaluacijski proces pred više od 50 međunarodnih mentora i partnera Startupbootcampa.

Martina Čizmić | 03.06.2018. / 08:07

Kristijan Tole i Jura Žlof, TransferHero (Foto: Privatna arhiva) (Foto: Privatna arhiva)

Hrvatski startup TransferHero bit će jedan od tek 10 startupa iz cijelog svijeta koji će imati priliku svoju poslovnu ideju razvijati u prestižnom Startupbootcampu u Amsterdamu.

Nakon što su na Power Up Bootcampu, koji se 25. i 26. travnja održao u Zagrebu, predstavili svoju ideju i probili led, odlučili su napravili veliki korak. Prijavili su se, i kao jedini iz Hrvatske, dobili priliku sudjelovati na Startupbootcamp Smart City & IoT Selection Day-u, koji se krajem svibnja održao u Amsterdamu.

U konkurenciji 450+ najboljih međunarodnih startupa, TransferHero prošao je kroz rigorozan evaluacijski proces pred više od 50 međunarodnih mentora i partnera Startupbootcampa.

Na kraju su odabrani među 10 startupova koji će proći intenzivan, tromjesečni program rasta tijekom kojeg će im biti osigurane različite radionice, susreti s mentorima i posjeti drugim događanjima te dobiti besplatan prostor za razvoj svog startupa i 15 tisuća eura početnog kapitala. Sve će kulminirati Demo Day-em na kojem će svoj startup predstaviti pred više od 100 utjecajnih ljudi, mentora, partnera i investitora. Demo Day održat će se u Amsterdamu 18. listopada ove godine.

TransferHero je, najjednostavnije rečeno, pametni i održivi prijevoz putnika od i do zračnih luka. Onaj "junački dio" predstavlja ideja da se dio prihoda investira u lokalnu reforestaciju.

O samoj ideji, startupu i Startupbootcampu porazgovarali smo s idejnim začetnikom i CEO-om TransferHero-a, Jurom Žlofom.

Kako je uopće došlo do ideje o TransferHerou?

U siječnju ove godine radio sam na dvomjesečnom konzultantskom projektu za startup ForestCar, koji su imali super ideju da kada ideš na godišnji avionom, automobil ostaviš na aerodromskom parkiralištu, ali ga ne platiš već zaradiš, jer se tvoj auto koristi kao rent-a-car. Za svako unajmljivanje, dečki bi iz Forestcara posadili i jedno drvo.

Tijekom mog angažmana na tom projektu, predložio sam dečkima sadašnji TransferHero model, no nismo uspjeli postići dogovor koji bi bio zadovoljavajući za sve strane, prisjeća se Žlof.

Kako je onda TransferHero zaživio kao ideja?

U ožujku sam prijavio isti projekt u najkvalitetniji akceleratorski program u Europi #sbcSmartCity i u konkurenciji od 450+ vrhunskih startupova na temu Smart City & IOT, ušli smo u Top 10, samo na bazi kvalitetnog tima i, ispada, odlične ideje.

Pobjednici Startupbootcampa (Foto: Startupbootcamp) (Foto: Startupbootcamp)

Proveli ste u Amsterdamu nekoliko dana u Startupbootcampu. Možete li nam malo opisati kako je to tamo izgledalo?

Prvo moram napomenuti da nismo očekivali da ćemo uspjeti upasti u top 10 te smo upravo iz tog razloga od cijelog puta odlučili napraviti team building. Prvi dan smo imali upoznavanje sa ostalim startupima te pripreme i pitch training koji je vodio “Startup Whisperer” Marc Wesselink koji je ujedno i managing partner SBC. Zadatak nam je bio umjesto standardnog trominutnog pitch-a (predstavljanja) složiti jednominutni elevator pitch što zaista nije lako, pogotovo ako u prvih 30 sekundi treba prezentirati i B2B i B2C prijedloge, a u drugih 30 sekundi predstaviti tim.

Drugi dan smo pitchali (predstavljali projekte) pred 50-ak investitora, konzultanata i mentora kroz jednominutno predstavljanje te smo nakon kratke pauze imali prilike u prvih 5 minuta predstaviti tim, u drugih 5 klasični pitch i kompetitivne prednosti te u zadnjih 5 odgovarati na pitanja. Na osnovu pitcha, ideje, faze proizvoda i tima, 50-ak konzultanata, mentora i budućih korporativnih partnera davalo nam je ocjene.

Isti dan bilo je i proglašenje pobjednika. Bili smo prozvani kao 10. od 10 što je bilo ekstra dramatično jer smo se već bili pripremili da ipak ništa od toga. Tješila nas je činjenica da smo dan prije saznali da smo prihvaćeni u Arise Venture programe na što smo već gledali kao sjajan uspjeh. Ipak nam je to bio prvi put da pokušavamo tako nešto.

Što je sljedeće za TransferHero?

Imamo mjesec dana za pripremiti se za selidbu u Amsterdam te želimo omogućiti ovaj sjajan program i nekolicini pripravnika koji će moći besplatno dobiti jednu od najkvalitetnijih mogućih edukacija u Europi.

Zatim zasukati rukave kako bi postigli cilj uspješnog pilota kojeg planiramo provesti sredinom osmog mjeseca, kako bismo uspjeli prikupiti dodatna sredstva.

Krajnji cilj je omogućiti transfer sa i do aerodroma u kvalitetnim autima sa najkvalitetnijim vozačima na održiv način po najnižim mogućim cijenama za početak u CEE, a kasnije na svakom aerodromu u Europi, ispričao je za Zimo, Jura Žlof.

Inače, TransferHero je tek drugi hrvatski startup koji je dobi priliku razvijati se u Startupbootcampu. Prije njih to je uspjelo tek startupu vHealth Lab, koji su prije nekoliko dana imali svoj uspješni Demo Day u InsureTech programu u Londonu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti