Inovativnost i motivacija: U samo šest mjeseci učenici stvorili 88 inventivnih projekata s micro:bitovima

Učenici i njihovi mentori fokusirali su se na osmišljavanje inovativnih rješenja za Internet stvari.

Martina Čizmić | 16.03.2018. / 19:20

Pametna rasvjeta (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Čak 88 projekata sudjelovalo je na ovogodišnjem natječaju "Call for Makers" koji je raspisao Croatian Makers.

Učenici osnovnih i srednjih škola, ali i ostali sudionici, izrađivali su, pomoću mikro:bitova svoja rješenja za Internet stvari. Tako se među radovima moglo vidjeti veoma inventivna rješenja za pametne kuće i filmske rasvjete, ali i za sustav ulične rasvjete koji štedi energiju.

Cilj je cijelog natječaja, pokazati kako uz dovoljno motivacije i inventivnosti, svi mogu raditi veoma zahtjevne projekte Interneta stvari.

Važno je napomenuti kako su opremu za ovaj projekt nastavnici odnosno mentori dobili prije manje od šest mjeseci, a kvaliteta prijavljeni radova pokazuje kako su učenici već došli do razine izrade naprednih projekata pomoću Adruino pločica.

Svi radovi pristigli na ovaj prvi natječaj - na temu „Pametna rasvjeta“ - izrazito su kvalitetni. Ocjenjivačko povjerenstvo doista je imalo vrlo težak zadatak izabrati najbolje radove po kreativnosti i prezentaciji rješenja. Vjerujem kako nas čeka uzbudljiv nastavak ove priče te da će i idući natječaji donijeti mnogo inovativnih rješenja naših malih kreativaca, rekao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Između 88 prijavljenih radova, ocjenjivačko povjerenstvo odabralo je tri najbolja u tri glavne kategorije - osnovna škola, srednja škola i ostali.

Tako su u kategoriji osnovnih škola pobjedu odnijeli učenici Jona Važić i Helena Floreani uz mentorstvo Tomislava Pandurića iz OŠ Franje Krežme za projekt "Pametna rasvjeta u kući".

Među srednješkolcima pobjedu su odnijele dvije djevojke iz tehničke srednje škole Ruđera Boškovića iz vinkovaca. Sara Stojanović i Klara Blažević, uz mentorstvo Danijela Pobija osmislile su "Svjetionik".

U posljednjoj kategoriji nagrađeni su Dominik Lovrić i Mihael Lovrić iz udruge Connect IT Slavonski Brod, koji su pod mentorstvom Hrvoja Ćosića osmislili "Connect IT pametni hodnik".

Najbolji timovi dobiti će retro gaming konzolu MakerBuino za svakog učenika u timu i za mentora. Drugoplasirani timovi micro:bit i dodatni komplet za izradu vlastitog robota pogonjenog micro:bitom, a trećeplasirani micro:bitove. Osim toga, sve ustanove prijavitelji dobiti će komplete dodatne opreme za Arduino.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti