Spektakularno: SpaceX uspješno lansirao kompletan Starship, no pri povratku je sve eksplodiralo

SpaceX je uspješno lansirao kompletan Starship, nakon što se u ponedjeljak od prvog pokušaja odustalo. Međutim, kad je trebalo doći do odvajanja Starshipa od same rakete pri povratku, nešto je pošlo po krivu, odvajanja nije bilo i kompletan Starship je eksplodirao u zraku.

Branimir Vorša | 20.04.2023. / 14:17

Galerija

Odbrojavanje do lansiranja prvo je stalo na 40 sekundi do lansiranja, no uskoro je odbrojavanje nastavljeno. Ubro je Staship lansiran te se vinuo visoko, no došlo je do problema prilikom odvajanja Starshipa od Super Heavy rakete pri povratku pa je čitava letjelica naposljetku eksplodirala u zraku.

Kao da samo testiranje leta nije već dovoljno uzbudljivo, Starship je doživio i brzo i neplanirano rastavljanje prije odvajanja od rakete, napisali su iz SpaceX-a u objavi na Twitteru nakon testiranja.

U SpaceX-u ističu da je glavni cilj bio uspješno laansiranje, a sve nakon toga bio bi samo bonus u ovoj fazi testiranja. Najavili su i daljnji nastavak testiranja.

Podsjetimo, testni let kompletnog Starshipa trebao je biti odrađen još u ponedjeljak, 17. travnja, no od tog se pokušaja odustalo u posljednji trenutak.

Starship Ništa od prvog testnog leta: U posljednjim sekundama odustali od lansiranja i najavili novi pokušaj

Letjelica Starship i raketa Super Heavy pred lansiranje SpaceX dobio zeleno svjetlo za prvi testni let kompletnog Starshipa

Starship je transportni sustav koji se može u potpunosti ponovno koristiti i dizajniran je za prijevoz posade i tereta u Zemljinu orbitu. Iz SpaceX-a tvrde kako bi trebao pomoći čovječanstvu da se vrati na Mjesec i putuje na Mars ili dalje.

SpaceX je dosad dovršio višestruke suborbitalne testne letove gornjeg stupnja Starshipa iz svemirske baze u Teksasu, a ti testovi pomogli su potvrditi sam dizajn svemirske letjelice, dokazujući da Starship može letjeti kroz podzvučnu fazu ulaska prije nego što ponovno upali svoje motore i okrene se u okomitu konfiguraciju za slijetanje.

Osim testiranja gornjeg stupnja Starshipa, SpaceX je proveo brojne testove rakete Super Heavy, koji uključuju sve složenija statička paljenja koja su dovela do dugotrajnog testa 31 motora Raptor, što je predstavljalo najveći broj istodobnih paljenja raketnih motora u povijesti.

Za prvi test leta SpaceX nisu ni pokušavali okomito slijetanje Starshipa ili hvatanje rakete Super Heavy.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti