Kanada pokazala zube i povukla potez koji bi Metu mogao koštati 10 milijardi dolara

Ishod kanadskog spora s internetskim divovima mogao bi imati implikacije na druge vlade koje žele regulirati Metu i Google.

Branimir Vorša | 06.07.2023. / 15:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kanadska vlada više neće kupovati oglase na Facebooku i Instagramu zbog neslaganja oko novog zakona koji se odnosi na plaćanja online izdavačima vijesti, prema ministru baštine Pablu Rodriguezu.

Zakon o online vijestima, također poznat kao Bill C-18, nedavno je usvojen u zakonu, što je natjeralo platforme u vlasništvu Mete i Googlea da najave obustavu pristupa vijestima u Kanadi. Kanadska vlada trenutno dovršava pravila koja bi zahtijevala da te platforme dijele prihod od oglašavanja kada zakon stupi na snagu do kraja godine.

Kanada će nastaviti čvrsto stajati i osigurati da, ako platforme društvenih medija i internetski divovi žele koristiti medije, zapravo osiguraju da za to pošteno plaćaju, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Otvoreni za razgovore i rješavanje spora

Rodriguez, koji je predstavio zakon, spomenuo je da vlada ostaje otvorena za razgovore s platformama i vidi potencijalni put prema rješavanju spora.

Zakon je izrađen kao odgovor na pozive kanadske medijske industrije za strožim propisima o internetskim divovima, omogućujući novinskim organizacijama da povrate financijske gubitke pretrpljene tijekom uspona Facebooka i Googleove dominacije na tržištu online oglašavanja.

Rodriguez je istaknuo da Google i Facebook čine približno 80 posto svih prihoda od oglasa u Kanadi, što iznosi gotovo 10 milijardi kanadskih dolara u 2022. godini, a cilj kanadske vlade je potaknuti te platforme da doprinesu domaćem novinarstvu.

Cijena spora

Rodriguez je izjavio da bi odluka o obustavi vladinih oglasa koštala Facebook i Instagram približno 10 milijuna kanadskih dolara godišnje.

Facebook je odbio razgovarati i nisu htjeli nadoknaditi medije u skladu s tim, pa smo odlučili obustaviti oglašavanje, izjavio je Rodriguez zajedno s predstavnicima dviju od tri kanadske oporbene stranke koje također podržavaju zakon.

Meta, matična tvrtka Facebooka, prethodno je izjavila da vijesti nemaju ekonomsku vrijednost za tvrtku i da novinske organizacije imaju koristi od dijeljenja svojih izvješća na platformi.

Nažalost, regulatorni proces nije opremljen za izmjene temeljnih značajki zakona koji su uvijek bili problematični, poručio je Metin glasnogovornik. Glasnogovornik je nadalje najavio Metin plan da ukine dostupnost vijesti u Kanadi "u nadolazećim tjednima".

Veći optimizam za dogovor s Googleom

Rodriguez je izrazio više optimizma u pogledu postizanja kompromisa s Googleom, navodeći da vlada vjeruje da se "ono što Google u ovom trenutku traži, može učiniti".

Google je predložio izmjene i dopune zakona, koje su na kraju odbijene. Prošli tjedan tvrtka je primijetila da vladin regulatorni proces vjerojatno neće riješiti "strukturalne probleme sa zakonodavstvom". Do sada Google nije dao nikakve komentare o nedavnim događajima.

Ishod kanadskog spora s internetskim divovima mogao bi imati implikacije na druge vlade koje žele regulirati te tvrtke. Ako platforme ne uspiju osigurati iznimke ili promijeniti pravila u Kanadi, mogle bi se suočiti sa sličnim izazovima i u Sjedinjenim Državama.

Američka senatorica Elizabeth Warren izrazila je podršku kanadskom stajalištu, rekavši da su čelnici u pravu što se čvrsto protive ovim taktikama i odbijaju besplatno učitavanje lokalnih vijesti od strane Big Tech-a.

Uz odluku kanadske vlade, kanadski telekom operater Quebecor i operater radijskih postaja Cogeco također su najavili svoje namjere da zaustave oglašavanje na Facebooku i Instagramu zbog Metinog protivljenja novom zakonu.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti