Kina započela s novom kampanjom "čišćenja interneta"

Kampanja je uslijedila nakon niza gašenja i blokiranja internetskih stranica i korisničkih profila na društvenim mrežama.

Martina Čizmić | 12.06.2019. / 20:28

Cenzura na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Kina je započela kampanju čišćenja interneta, objavili su državni mediji u srijedu o novom valu cenzure u sklopu kojeg je blokirano još stranih medija i korisničkih računa na društvenim mrežama.

Čišćenje su u svibnju započeli administracija za kibernetski prostor, ministarstvo za informacijske tehnologije, ured za javnu sigurnost i regulator tržišta, a trajat će do kraja godine, piše državna novinska agencija Xinhua.

Kampanjom će se izložiti i kazniti internetske stranice zbog "ilegalnih i kriminalnih aktivnosti", "neispunjavanja svojih obveza" poštivanja sigurnosnih mjera ili krađe osobnih informacija, dodaje ta agencija.

Kampanja je uslijedila nakon niza gašenja i blokiranja internetskih stranica i korisničkih profila na društvenim mrežama.

Od prošlog vikenda nisu dostupni mediji poput Washington Posta i Guardiana i time se pridružili i listi blokiranih stranicama među kojima je i Reuters.

Kineski financijski medij Wallstreetcn.com u ponedjeljak je objavio da je ugasio svoju internetsku stranicu i mobilnu aplikaciju na zahtjev vlasti, no nije otkriveno koja pravila je prekršio.

Gase se i profili na društvenim mrežama koji objavljuju politički osjetljiv materijal ili financijske vijesti.

Vlasti su u studenom objavile da su ugasile 9,8 tisuća adresa koje su objavljivale senzacionalistički, vulgaran ili politički štetan sadržaj.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti