Navijači, oprez! Nemojte nasjesti na lažne nagradne igre i "besplatne" ulaznice za Svjetsko prvenstvo u Katru

Internetom su već počele kružiti lažne nagradne igre, oglasi i prijevare koje se na prvi pogled čine izvrsna prilika, ali one koji nasjednu, mogu skupo koštati.

Martina Čizmić | 18.11.2022. / 09:25

Računalna prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljubitelji nogometa broje sitno do početka Svjetskog nogometnog prvenstva. I dok će manji broj imati priliku bodriti hrvatsku nogometnu reprezentaciju uživo u Katru, većina će utakmice gledati na televizoru.

No, nisu samo navijači ti koji željno iščekuju početak Svjetskog nogometnog prvenstva. I kibernetički kriminalci žele iskoristiti nogometnu ludnicu koja će zahvatiti svijet.

Tako su već internetom počele kružiti lažne nagradne igre, oglasi i prijevare koje se na prvi pogled čine izvrsna prilika, ali one koji nasjednu, mogu skupo koštati.

Nacionalni CERT prenio je nekoliko upozorenja i primjera prijevara koje se pojavljuju vezano uz Svjetsko nogometno prvenstvo.

Lažni nasumični dobitnici

Iskočni prozori u kojima se navodi kako je posjetitelj neke web stranice upravo osvojio kartu za Svjetsko nogometno prvenstvo, već su se pojavili na nekim stranicama. Za ljubitelje nogometa, to izgleda kao ostvarenje snova - ulaznice, plaćen smještaj i put u Katar, dodatni džeparac...

No, velika je vjerojatnost da se radi o prijevari. Oduševljeni navijači lako će kliknuti na takav prozor i bez razmišljanja unijeti svoje osobne podatke u formular. Posljedica može biti mnogo - od instalacije različitih zlonamjernih programa na računalo ili mobilni telefon, do krađe osobnih i financijskih podataka.

Stoga, ako naiđete na takav prozor u kojem netko tvrdi da ste baš vi dobitnik, dobro promislite prije klikanja.

Lažne nagradne igre

Elektronski sandučići već su na udaru e-mailova u kojima se primatelj proglašava pobjednikom u "nagradnoj igri", a za preuzimanje nagrade dovoljno je kliknuti link koji se nalazi u mailu.

No, prije nego što bilo tko klikne na taj link, trebao bi se zapitati - jesam li uopće igrao neku nagradnu igru u kojoj je nagrada put na Svjetsko prvenstvo u Katar?

Čak i ako igrate takve nagradne igre, trebali biste biti veoma oprezni kod takvih e-mailova. Prije svega, provjeriti tko je pošiljatelj poruke. Pri tome ne mislimo samo na ime koje se pojavljuje u rubrici pošiljatelja, već i na e-mail adresu koja se skriva iza tog imena. Također, prije klikanja na bilo kakvu poveznicu, iskoristite Google. Posjetite stranicu/tvrtku/organizaciju koja vam je navodno poslala dobitni e-mail i provjerite na njihovim službenim stranicama jesu li zaista organizirali kakvu nagradnu igru vezanu uz Svjetsko nogometno prvenstvo. Ako nema ni riječi o tome, možete biti sigurni da se radi o prijevari.

Lažne web stranice

Čak i oni koji uspješno izbjegnu lažne nagradne igre, nisu sigurni. Kibernetički kriminalci često "kloniraju" legalne web stranice i naprave lažne kako bi zavarali posjetitelje.

Poveznice na te lažne stranice najčešće se šire društvenim mrežama, forumima, aplikacijama za dopisivanje i e-mailovima. Na prvi pogled sve izgleda stvarno. Ime stranice i domena podsjećaju na legitimnu stranicu, sama stranica izgleda uvjerljivo i dobro napravljeno, ali radi se o prijevari.

Službena stranica Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru ima adresu www.qatar2022.qa .

Prijevare s ulaznicama

Za razliku od prethodnih prvenstava, ovo je izuzetno digitalizirano. U prijevodu, posjetitelji koji su kupili ulaznice, dobit će ih u digitalnom obliku putem službene aplikacije FIFA World Cup 2022 Tickets. Takve digitalne ulaznice bit će im dovoljne za ulazak na stadione i navijačke prostore, a papirnate ulaznice moći će se kupiti samo na dva mjesta u Dohi.

Stoga ako vam se netko javi putem društvenih mreža ili e-maila i predstavlja se kao predstavnik FIFA-e te ponudi ulaznice - nemojte nasjesti. Radije ignorirajte ponudu i za sljedeće prvenstvo kupite ulaznice na vrijeme.

Na kraju iz Nacionalnog CERT-a dali su nekoliko jednostavnih savjeta:

Ako ne sudjeluješ u nagradnoj igri, ne možeš osvojiti nagradu

Ne plaćaj za preuzimanje nagrade

Ne klikaj na sumnjive poveznice i ne preuzimaj sumnjive privitke

Provjeri URL stranice – pogotovo ako te traži unos osobnih podataka

Kontroliraj svoje emocije i budi sumnjičav/a na “posebne” ponude

Ulaznice u fizičkom obliku mogu se kupiti na samo dva mjesta u Dohi kao Last-Minute, Over-the-counter ulaznice 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti