Ne, ovako nećete smanjiti potrošnju baterije na iPhoneu

Šef Appleovog odjela za razvoj operativnog sustava za iPhone i iPad rekao je kako se zatvaranjem aplikacija ne štedi baterija na njihovim telefonima i tabletima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2016. / 08:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za veliki broj vlasnika pametnih telefona jedan od najvećih problema jest baterija, tj. njeno (pre)kratko trajanje. Današnji modeli imaju velike ekrane, snažne procesore i grafiku, dok se aplikacije u pozadini stalno osvježavaju, što sve utječe na potrošnju baterije tako da baterija često ne može izdržati niti jedan (radni) dan bez punjenja. Dio vlasnika Appleovih telefona smatra kako mogu produžiti trajanje baterije na iPhoneu zatvaranjem aplikacija (kada dva puta stisnete home tipku pokažu se prozori s otvorenim aplikacijama, a zatvaraju se povlačenjem prsta po ekranu prema gore), a jedan je korisnik iPhonea nedavno poslao mail izvršnom direktoru kompanije Timu Cooku i upitao zatvara li on aplikacije na svom telefonu i je li zatvaranje aplikacija nužno za štednju baterije.

Umjesto od Cooka, odgovor na ovo pitanje dobio je od šefa odjela zaduženog za razvoj operativnog sustava za iPhone Craiga Federighija koji mu je odgovorio 'ne i ne'. Ovime je Federighi 'razbio mit' u koji su vjerovali brojni vlasnici iPhonea koji su zatvaranjem aplikacija mislili da štede bateriju, a na Yahoou napominju kako i na Appleovim stranicama za podršku korisnicima piše kako nema potrebe za gašenjem aplikacija, osim u slučaju kada aplikacije ne reagiraju. Kako su objasnili na stranici 9to5Mac, aplikacije koje se pokažu u tzv. multitasking modu, odnosno kada dva puta pritisnete home tipku, ne znači da su te aplikacije aktivne, tj. da utječu na potrošnju bateriju. Umjesto zatvaranja aplikacija, korisnicima se savjetuje isključivanje lokacije (osim u slučajevima kada vam je to zaista potrebno) i onemogućavanje pozadinskog osvježavanja aplikacija koje ne koristite često – npr. jedan od najvećih potrošača baterije jest Facebook.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti