Novi iOS 9: Pogledajte GIF-ove s 15 najboljih značajki novog Appleovog mobilnog OS-a

Prošlog tjedna Apple je u produkciju pustio javne beta verzije svojih operativnih sustava, za računala je tu El Capitan, dok se na mobilne uređaje može instalirati iOS 9, stoga nije loše pogledati kakve sve novitete donosi.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.07.2015. / 10:46

Novi iOS 9: Pogledajte GIF-ove s 15 najboljih značajki novog Appleovog mobilnog OS-a

Prošlog tjedna Apple je u produkciju pustio javne beta verzije svojih operativnih sustava, za računala je tu El Capitan, dok se na mobilne uređaje može instalirati iOS 9, stoga nije loše pogledati kakve sve novitete donosi. 

Za razliku od nekih prijašnjih nadogradnji, iOS 9 nije donio nikakva spektakularne novitete, barem ne u dizajnerskom dijelu, iako naravno uvijek postoje skrivene značajke koje je korisno naučiti. Svi koji rade na Appleovim mobilnim uređajima, a namjeravaju instalirati iOS 9 u beta verziji, svakako moraju pogledati ovih 15 GIF-ova koji otkrivaju neke vrlo, vrlo korisne funkcije. 

1. Prijedlozi kod pretraživanja

Gotovo pa se radi o iskustvu koje pruža Google, jer je sada pretraživanje na iOS-u relevantnije i lakše. "Potegnite" zaslon u desno da biste dobili sugestivne preporuke za pojedino pretraživanje. 

2. Prebacivanje između aplikacija

Izgleda doista moderno i kvalitetno, između otvorenih aplikacija sada možete šetati kao da imate u rukama špil igraćih karata, što je svakako inteligentnije rješenje u odnosu na dosadašnje verzije.

3. Siri: Kontekstualna pitanja

Appleov glasovni asistent je dobio mogućnost kontekstualnih upita, što olakšava korištenje, jer više nema potrebe za "resetiranjem" pojedinog upita, stoga je "konverzacija" doista bolja. 

4. Siri: Bolje pretraživanje

Još jedna nova mogućnost je pretraživanje temeljeno na upitima poput "pokaži mi poruke elektroničke pošte od prošlog" tjedna, čime se doista lako i brzo može do bilo kojeg segmenta pretraživanja. 

5. Nova aplikacija Notes

Redizajnirana je, ali i donosi nove funkcionalnosti, kao što su mogućnosti personaliziranog formatiranja, dodavanja fotografija, mapa i još koječega u pojedinu zabilješku.

6. Maps: Javni prijevoz

Apple je konačno implementirao podršku za javni prijevoz na svojim interaktivnim mapama, za sada samo na veće gradove u SAD-u, ali uskoro se očekuje proširenje dostupnih destinacija. 

7. Maps: Poboljšano pretraživanje

Nije riječ samo o kozmetičkom zahvatu, nego o doista poprilično izmijenjenim mogućnostima pretraživanja, naravno na bolje, tu su nove teme, baza prijedloga i slično. 

8. Aplikacija Vijesti

Kao i u svim ostalim segmentima (ne samo kod Applea), naglasak je na personalizaciji ili povijesti pretraživanja, tako da će vam aplikacija ponuditi vijesti ovisno o interesima ili povijesti pretraživanja

9. Pretraživanje postavki

Nevjerojatno kako naizgled nebitna promjena može biti korisna i zgodna, jer s novim iOS-om sada imate mogućnost pretraživanja stavki u postavkama, što je doista odlična novost. 

10. Izbornik notifikacija

Umjesto "slaganja" ovisno o tome koja je aplikacija u pitanju, sada se nofitikacije slažu kronološki, što svakako izgleda bolje i logičnije, jer se može pratiti kojim redom su stizale obavijesti. 

11. Pametnije pretraživanje

Osim dosadašnjih mogućnosti, pretraživanja telefona ili weba, od sada možete pretraživati i obavljati jednostavne pretvorbe i izračune, ako vam to, naravno, treba. 

12. Foto album za "selfije"

Koliko je ovo zapravo korisno ne znamo, ali s obzirom na popularnost "selfija", automatsko spremanje autoportreta u mapu predviđenu samo za to mnogi će jedva dočekati. 

13. Shift na tipkovnici

Mnogi će s pravom reći - konačno! Do sada su "velika slova" konstantno bila "uključena" što je bilo dosta zbunjujuće, sada ćete "caps lock" uključiti pritiskom tipke Shift. 

14. Navigacija između aplikacija

Kada otvorite novu aplikaciju u gornjem lijevom kutu će se pojaviti mogućnost povratka na prethodnu aplikaciju, što omogućuje bržu i jednostavniju navigaciju. 

15. Siri: Sugestije za aplikacije

Ako na vašem uređaju imate hrpu aplikacija, Siri će ovisno o vašim navikama ili čak dobu dana sugerirati otvaranje pojedine aplikacije, što je još jedna odlična stavka. 

Izvor: Mashable 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti