Novi zakon u EU-u trebao bi osigurati dulje trajanje uređaja te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove

U donošenju ovog zakona svoju su ulogu imali i hrvatski članovi Europskog parlamenta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2023. / 12:26

Popravak (Foto: Getty Images)

U okviru nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) predstavljen je zakon o pravu na popravak proizvoda koji bi potrošačima trebao olakšati popravak proizvoda poput perilica i televizora. Zakon je predložila Europska komisija, a sada su na redu Europski parlament i Vijeće koji moraju usuglasiti stajališta. Očekuje se kako bi se nova pravila mogla primjenjivati od 2026. godine.

Programirano kvarenje uređaja - 5 Kako stati na kraj bacanju uređaja koji se kvare prije vremena? Iz udruga za zaštitu potrošača imaju važnu poruku

Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Nadalje, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaje dobra za koje je dokazano da ima ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch, komentirala je Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka koja je imala veliku ulogu u donošenju zakona.

Ona je ranije provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje u odnosu na današnje uređaje, a upozoravala je i na istraživanje o kvarovima uređaja koji su najčešći između druge i treće godine uporabe, odnosno nakon isteka jamstva. Borzan naglašava kako će s novim zakonom biti protuzakonito reklamirati da uređaji imaju garantirani broj radnih sati, ako to nije istina, a neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, odnosno u tom slučaju kompanije će o tome morati informirati kupce.

USB-C punjač, ilustracija Borzan tvrdi: Čak 93 posto hrvatskih građana želi jedinstveni punjač za svoje uređaje

Novi zakon komentirao je i Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu koji je posebno naglasio kako će se time potrošačima omogućiti popravak proizvoda i nakon isteka jamstva i to 5 do 10 godina nakon kupovine proizvoda. Procjenjuje se da će potrošači u EU zbog novog zakona ostvariti uštede u iznosu od 176,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina, kaže Sokol.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti