Opasnost od špijuniranja i hakiranja: Roditelji, uništite lutku koja priča!

Od roditelja se očekuje da se ponašaju kao 'kao odgovorni građani koji poštuju zakon i unište funkcije ove lutke'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2017. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Lutka koja priča' Cayla jedan je od popularnijih poklona za djecu koja, korištenjem Bluetootha, WiFija i tehnologije pretvaranja glasa u tekst može komunicirati s djecom i odgovarati na njihova pitanja. Djeca postavljaju pitanja poput: 'Koja je najviša životinja na svijetu', a lutka koja odgovore pronalazi na internetu, odgovara da je to žirafa. Iako dolazi sa sigurnosnim softverom koji djecu štiti od vulgarnih riječi i slika, sigurnosni stručnjaci već duže vremena upozoravaju kako hakeri mogu lako preuzeti kontrolu nad ovom lutkom, slušati što djeca govore te komunicirati s njima, narušavajući im privatnost. 'Ovdje je riječ o zaštiti najranjivijih slojeva društva', komentirao je direktor regulatornog tijela za telekomunikaciju u Njemačkoj Jochen Homann te je, nakon zabrane njene prodaje, ova agencija sada poručila roditeljima da, zbog 'kršenja privatnosti i potencijalnog špijuniranja' prestanu koristiti ove lutke i unište njihove mikrofone.

Isto je medijima rekao i glasnogovornik regulatornog tijela za telekomunikacije koji upozorava kako je sada samo posjedovanja ove lutke ilegalno te očekuje od roditelja da se ponašaju kao 'kao odgovorni građani koji poštuju zakon i unište funkcije ove lutke'. Iz kompanije koja distribuira lutke u Njemačkoj komentirali su kako su 'ozbiljni oko primjene svih pravila i zakona' te da 'surađuju s partnerima i roditeljima oko rješavanja ovog problema'. Roditelji koji su lutku kupili prije ove obavijesti neće biti tuženi ako se njihova djeca nastave igrati s njom, no upozorili su sve roditelje kako je Cayla sada klasificirana kao 'ilegalni nelicencirani radio uređaj' .

Osim u Njemačkoj, ova lutka izazvala je kontroverze i u SAD-u te su organizacije za zaštitu potrošača iz sličnih razloga podnijele tužbu protiv proizvođača Cayle Federalnoj trgovinskoj komisiji – tvrde kako 'krši privatnost djece te ih ispituje vrlo osobna pitanja, snima konverzaciju i prenosi ju računalno-softverskoj kompaniji'.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti