Roblox napokon stiže na popularnu konzolu

Roblox je najavio i neke novitete, pored asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji koji će korisnicima pomoći pri gradnji vlastitih svjetova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2023. / 14:02

Roblox (Foto: Afp)

Roblox je iznimno popularna gamerska platforma u kojoj ponajviše uživaju mlađi ljubitelji videoigara, a dostupna je na brojnim uređajima. Osim na mobitelima i tabletima, može se igrati na računalima, uključujući i Macove, kao i na Xboxu. No na tom popisu nema najpopularnije konzole, PlayStationa. Od sljedećeg mjeseca i to će se promijeniti.

Roblox Nasilje, kocka i alkohol na Robloxu: Najavljene promjene na popularnoj gamerskoj platformi za djecu

Kako je najavljeno na konferenciji koja okuplja developere Robloxa, od listopada će Roblox biti dostupan na Sonyjevoj igraćoj konzoli. Osim na posljednjoj generaciji plejke, Roblox će biti dostupan i na modelu PlayStationu 4. Naravno, bit će besplatan za preuzimanje, kao i na drugim platformama, a korisnicima će biti dostupan “cijeli katalog Roblox iskustva”.

Mnogima je dugo vremena bilo nejasno zašto ova igra, odnosno gamerska platforma nije dostupna na najpopularnijoj igraćoj konzoli na svijetu. Problem, čini se, nije bio u samom Robloxu, već u Sonyju. Kako smo saznali na temelju nekih dokumenata koji su se prošle godine pojavili u javnosti, ekipa iz Sonyja odbijala je Roblox zbog straha za sigurnost djece. Ti su strahovi sada prošlost te su se iz japanske kompanije ipak odlučili svojim korisnicima omogućiti uživanje u igrama s ove platforme.

PlayStation nije jedina popularna konzola na kojoj Roblox nije dostupan te igre s ove platforme ne mogu igrati niti vlasnici Nintenda Switch. Izvršni direktor Robloxa David Baszucki još je prošli mjesec spomenuo mogućnost da se, uz PlayStation, Roblox pojavi i na Switchu, no trenutačno nema informacija kada bi se to moglo dogoditi. Čak postoji mogućnost, smatraju na Engadgetu, da se Roblox niti ne pojavi na ovoj verziji Switcha, već na nasljedniku Nintendove konzole kojeg na tržištu očekujemo tijekom sljedeće godine.

Roblox Vremena se mijenjaju: Djeca za džeparac više ne žele pravi, već virtualni novac

Pored informacija o dolasku Robloxa na PlayStation, na ovoj konferenciji predstavljeni su i neki noviteti same platforme poput Roblox Assistanta. Riječ je o novom chatbotu koji koristi generativnu AI za planiranje građevina, pisanje koda, stvaranje različitih virtualnih objekata itd. Npr. ako netko želi igru postaviti u antičke ruševine, sve što treba napraviti jest to napisati, a asistent će automatski u igru ubaciti staro kamenje, stupove i sve što spada u antičku arhitekturu. Točan datum pojavljivanja Robloxova asistenta nije poznat, no to bi trebalo biti kroz nekoliko mjeseci.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti